Vaccinatie tegen het coronavirus

Vanaf 6 januari 2021 worden de eerste Nederlanders gevaccineerd tegen corona. Dit gebeurt in een aantal fases. De daadwerkelijke planning van vaccinatie is afhankelijk van onder andere goedkeuring, werking, levering en distributie van de vaccins. En van de vaccinatiebereidheid van mensen.

Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe beter we kunnen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Zo beschermen we de meest kwetsbaren, verminderen we de druk op de zorg en krijgen we stapje voor stapje meer vrijheid terug.

Wie wordt wanneer gevaccineerd? 

De eerste groepen die in aanmerking komen voor een vaccinatie zijn medewerkers uit de acute zorg in de ziekenhuizen en medewerkers van verpleeghuizen. En daarna medewerkers uit de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en WMO-ondersteuning. In de periode daarna komen er steeds andere doelgroepen aan de beurt. 

De Rijksoverheid heeft een routekaart uitgestippeld. Hierop staat beschreven wie wanneer wordt gevaccineerd. 

Voor iedereen geldt: zodra u aan de beurt bent, krijgt u een uitnodiging. In de uitnodiging staat hoe u dan een afspraak maakt.

Zorgmedewerkers

Zorgmedewerkers worden via hun werkgever uitgenodigd. Wie een uitnodiging ontvangt, kan telefonisch bij een landelijk callcenter van de GGD een afspraak maken. Zorgmedewerkers kunnen kiezen bij welke van de 25 GGD-locaties zij een afspraak maken. 

Meer informatie

  • Het is begrijpelijk als u vragen heeft. Antwoorden vindt u op coronavaccinatie.nl.
  • Op de website van de Rijksoverheid staat meer informatie over de vaccinatie.
  • En ook op de website van de GGD Gelderland-Zuid
  • Voor vragen over het coronavaccin kunt u ook contact opnemen met het landelijke informatienummer 0800 - 1351 (08.00-20.00 uur). Of de GGD Gelderland-Zuid: 088 - 144 7272 (08.00-17.00 uur).
  • Een afspraak maken voor de coronaprik kan telefonisch, maar gaat online sneller en eenvoudiger met een DigiD-account. Misschien ziet u daar tegenop of vindt u het moeilijk. Op uitlegprikafspraak.nl leert u in een paar minuten hoe u met DigiD een afspraak voor de coronaprik maakt.