Vanaf 1 juli 2022 verplicht rookmelders in ieder huis

6 okt 2021
Ieder jaar zijn in oktober de Brandpreventieweken. Dit jaar staat het thema ‘Rookmelders redden levens’ centraal. Rookmelders zijn van levensbelang en daarom worden ze vanaf 1 juli 2022 verplicht in ieder huis.

Waarom verplicht?

Rookmelders redden levens. Een brand kan binnen 3 minuten tot levensgevaarlijke situaties leiden. Rookmelders waarschuwen u om op tijd te kunnen vluchten uit uw huis.

Wat houdt de rookmelderverplichting in?

De verplichting van rookmelders houdt in dat op iedere verdieping waar een slaapkamer, woonkamer, badkamer of keuken is, minstens één rookmelder moet hangen. In de meeste gevallen moet de rookmelder in de gang of overloop worden opgehangen.

Wie is verantwoordelijk voor het ophangen van de rookmelders?

De verantwoordelijkheid om te voldoen aan deze wet ligt bij de eigenaar van de woning. Huurt u een woning? En heeft u nog geen rookmelders in uw huis hangen? Neem dan contact op met uw verhuurder.

Welke rookmelders en waar moet u deze moet plaatsen?

Het plaatsen van een rookmelder kan heel eenvoudig. Maar welke melder kunt u het beste kopen? En waar? Op welke plaats moet de melder precies hangen en hoe doe ik dat? En hoe onderhoudt u rookmelders? Antwoorden op deze vragen kunt u op meerdere manieren krijgen:

  1. Volg de webinar van Brandweer Gelderland-Zuid. De webinar is gratis en te volgen op een moment dat u het beste uitkomt: www.vrgz.nl/rookmeldersreddenlevens.
  2. Ga naar https://rookmelders.nl. Hier vindt u de Rookmelderwijzer en krijgt u advies over hoeveel rookmelders u het beste kunt ophangen en op welke plaats. Ook vindt u hier meer informatie over verschillende soorten rookmelders en het onderhoud hiervan.
  3. Kom langs bij onze brandveiligheidsbeleving! Een container is ingericht als interactief woonhuis waar u meer leert over brandveiligheid en het voorkomen van brandgevaarlijke situaties. Brandweermensen zijn hierbij aanwezig om uw vragen te beantwoorden. Het interactieve woonhuis van de brandweer is aanwezig op:

    Datum: Woensdag 20 oktober 2021
    Tijdstip: 14.00-16.00 uur
    Locatie: Gamma, Bulkweg 4, Tiel