Veegwagen voor een schone gemeente

22 okt 2019
Oplettende inwoners hebben hem misschien al gezien. Vanaf begin september rijdt er een witte veegwagen rond in de gemeente Tiel. Vanaf maandag 28 oktober ziet de veegwagen er bijzonder uit. Op die dag onthullen wethouder Frank Groen en de kinderraad de nieuwe veegwagen. En nemen zij de veegwagen officieel in gebruik.

Schone leefomgeving

Wethouder Frank Groen, verantwoordelijk voor de openbare ruimte: “Bij prettig wonen hoort een schone omgeving. In onze gemeente ruimen veel inwoners, jong en oud, regelmatig zwerfafval op. We zijn daar heel blij mee. Maar ook de gemeente heeft daarin een belangrijke taak. Daarom hebben we met Avri afgesproken om een veegwagen in te zetten in de stad en de dorpen. De veegwagen heeft een vaste chauffeur en rijdt iedere werkdag door de straten. Hij veegt het kleine zwerfafval op de wegen en in de winkelcentra op. Ook veegt de veegwagen blad en onkruid weg. Met elkaar zorgen we zo voor een schone stad.”

‘Slim vegen’

Met de veegwagen is het mogelijk om ‘slim te vegen’. “Met een digitaal systeem houden we bij waar de wagen is geweest en heeft moeten vegen. Zo krijgen we inzicht in waar vegen nodig is en bepalen we de routes”, vertelt de wethouder.

Tekeningen Kinderraad sieren de veegwagen

De kinderen van de Tielse kinderraad maakten het ontwerp voor de tekeningen op de veegwagen. Hubertien Stultiens, griffier van de Kinderraad: “Vorig jaar vroeg de wethouder of de Kinderraad een rol wilde spelen bij het aankleden van de veegwagen. We hebben toen een  ontwerpwedstrijd bedacht waarbij de kinderen van de Kinderraad en hun klasgenoten tekeningen mochten insturen. Hieruit zijn de tekeningen van Felix van Rooij (lid van de Kinderraad en tot vorig jaar leerling van basisschool De Moespot) en Rosan van de Burg (vorig jaar leerlinge van de Stefanusschool en klasgenootje van een lid van de Kinderraad) gekozen.