Veelgestelde vragen

Aardgas is een fossiele brandstof. De voorraad is eindig. En als het verbrandt komt er CO₂ vrij. CO₂ zorgt voor klimaatverandering en dat willen we voorkomen.

Waarom en wanneer van het aardgas af?

Internationaal zijn in 2015 afspraken gemaakt om minder CO₂ uit te stoten (Klimaatakkoord van Parijs). Ook Nederland moet zich aan die afspraken houden. Op dit moment zijn bijna alle Nederlandse huizen nog aangesloten op het gasnet  Samen zorgen ze er voor dat er veel CO₂- in de lucht komt. De overheid heeft besloten dat de energie die we gebruiken in 2050 helemaal duurzaam moet zijn. Dat lijkt heel ver weg, maar we voor die tijd moeten we allemaal van het aardgas af. Daarnaast gaat de gaswinning in Groningen sterk teruglopen. Als we niet afhankelijk willen zijn van gas uit het buitenland, moeten we overstappen op nieuwe manieren voor verwarmen en koken.

Hoe gaan we dan verwarmen en koken?

Er zijn verschillende manieren om een huis te verwarmen:

  • via een aansluiting op een warmtenet
  • met elektrische of gecombineerde oplossingen, ook wel ‘hybride’ oplossingen genoemd
  • door aardgas te vervangen door groen gas. 

Voor koken is een inductiekookplaat de meest logische oplossing. Uitleg over deze manieren van verwarmen en koken vindt u op www.hierverwarmt.nl.

Wie gaat dit allemaal betalen?

Uw woning aanpassen of een nieuwe installatie plaatsen kost geld. Heeft u een koophuis? Dan is de duurzaamheidslening misschien iets voor u. Er is een landelijke subsidie voor warmtepompen. Kijk voor de actuele mogelijkheden op het energieloket.
Niet iedereen kan extra geld lenen of heeft eigen geld om het huis aan te passen. Of er een landelijke oplossing komt voor mensen met een laag inkomen is nog niet bekend.  

Waarom is er nog zo veel onduidelijk?

Is stadswarmte mogelijk? Komt er een regeling voor mensen met een laag inkomen? Wanneer is mijn straat of wijk aan de beurt? Op deze vragen is nu nog geen antwoord mogelijk. Er zijn waarschijnlijk nog wel meer vragen waar pas later antwoorden op komen. Het onderwerp is nog nieuw. Maar wachten tot al deze antwoorden er zijn is niet mogelijk. Plannen maken kost tijd. Het kan veel geld schelen als deze plannen op tijd klaar zijn. Daarom willen we in Tiel samen nadenken hoe we stap voor stap van het aardgas af kunnen.

Uw cv-ketel is oud. Heeft het nog zin om een nieuwe te kopen?

Het is niet makkelijk om deze vraag te beantwoorden. Een cv-ketel gaat gemiddeld 15 jaar mee. Het is niet altijd logisch om een nieuwe ketel te kopen. Kijk bijvoorbeeld of uw huis geschikt is voor elektrische oplossingen zoals een warmtepomp en wat dit financieel betekent.
Lukt dit niet, dan moet u de cv-ketel toch vervangen. Kies dan voor een moderne ketel die zuinig en is en goed voor het milieu. Maar een cv-ketel kost ook veel geld. Het is ook mogelijk om een ketel te huren of leasen. Op de website van de Consumentenbond vindt u hier meer informatie over.

Waar krijgt u meer informatie?

  • Meer informatie over isolatie of voor een advies op maat, kunt u krijgen bij het regionale energieloket. Hier staan ook de subsidies die er zijn.
  • ls eigenaar van een huis kunt u bij de gemeente een duurzaamheidslening aanvragen voor energiebesparende maatregelen of de koop van zonnepanelen.
  • Voor Verenigingen van Eigenaren zijn er speciale mogelijkheden. Neem hiervoor contact op met mevrouw Mirjam Bussink via duurzaam@tiel.nl.
  • Wilt u als inwoner meehelpen om de gemeente duurzamer te maken, sluit u dan aan bij Fruitstad Energie. Hier kunt u ook advies vragen.
  • Op www.hierverwarmt.nl vindt u ook meer informatie.
  • Of stel uw vragen via duurzaam@tiel.nl.