Veranderingen parkeerregels in 2020

12 dec 2019
In 2018 evalueerden we het parkeerbeleid in de binnenstad. De resultaten van dit onderzoek zijn gebruikt om het parkeerbeleid in de binnenstad te veranderen. De gemeenteraad heeft de veranderingen in de raadsvergadering van 20 november formeel vastgelegd in de Beleidsregels Parkeren 2020.

In 2020 verandert het parkeerbeleid in de binnenstad. Hiermee moet de binnenstad autoluwer en veiliger worden.

Wat verandert er?

  • Niet meer betalen voor parkeren tussen 18 en 22 uur. Op koopavond blijft het betaald parkeren tot 21 uur. En ook in de parkeergarage moet in de avonduren betaald worden voor het parkeren. Gaat u naar een voorstelling in de Agnietenhof? Dan kunt u vooraf online een avondkaart reserveren en betalen voor de parkeergarage. Uw auto staat dan overdekt en bewaakt op heel korte loopafstand van de schouwburg.
  • Bewonersvergunningen voor Brugstraat/Taluud en Waalkade/Bleekveld zijn vanaf 1 januari geldig voor deze vier parkeerterreinen.
  • Bewonersvergunningen voor de vergunninghouderszones in de binnenstad zijn vanaf 1 januari ook geldig voor de betaald parkeerplaatsen in de straten in de binnenstad.
  • Bewoners van de binnenstad (binnen de stadsgrachten) kunnen per jaar maximaal drie boekjes met 10 kraskaarten kopen. Met deze kaarten parkeren hun bezoekers de hele dag voor een laag tarief. Bezoek van binnenstadbewoners kan vanaf 1 januari in de avonduren weer gratis parkeren met uitzondering van de koopavond.¬†
  • Er komt een nieuwe zakelijke vergunning in de parkeergarage. Deze vergunning is geldig van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 18 uur.
  • De tarieven voor het parkeren in de straten direct rond de binnenstad gaan omhoog. Ook kunnen bezoekers hun auto minder lang parkeren in de straten van de binnenstad. Zo is kort parkeren voor iedereen beter toegankelijk.
  • Het aantal gratis zaterdagen gaat van 12 naar 7. Op alle koopzondagen blijft het parkeren gratis.

Voor de jaren na 2020 onderzoeken we of en hoe we het autoverkeer in de binnenstad kunnen beperken.