Verwarmen én koelen met koude-warmte opslag

In buurt 7 worden woningen verwarmd (en in de zomer gekoeld) met warmte en koude uit de bodem. Deze milieuvriendelijke manier van verwarming is in principe goedkoper dan traditionele manieren om te verwarmen. Bij deze vorm van verwarmen wordt water van ongeveer 50 meter diepte opgepompt naar een kleine warmtecentrale. Dat water heeft van zichzelf al een temperatuur van tussen de 10 en 12 graden Celcius. In de warmtecentrale wordt het water gebruikt als basisverwarming bij koud weer of juist als koeling bij hogere buitentemperaturen.

Om koude-warmte opslag toe te passen zijn een warmtepomp nodig en lage temperatuur verwarming, zoals vloerverwarming. De warmtepomp gebruikt weinig energie, terwijl de gebruikte verwarmingssystemen als voordeel hebben dat er in huis geen hinderlijke zichtbare radiatoren zijn. Ook ronddwarrelend stof wordt daarmee verminderd. Met koude-warmte opslag kan elke woning gedurende alle seizoenen op een constante, aangename temperatuur worden gehouden. De CO2 uitstoot is door deze manier van verwarmen 35 procent lager dan wanneer de woningen met gas worden verwarmd.

De woningen die worden gebouwd vanaf 2015 krijgen een reguliere gasaansluiting. De ontwikkelaar heeft aangegeven dat door strengere bouwnormen (EPC/isolatie) de afgesproken CO2-reductie ook bereikt kan worden met een reguliere gasaansluiting.