Wet vereenvoudiging van de beslagvrije voet: wat is dat?

31 mei 2021
Op 1 januari 2021 is een nieuwe wet ingegaan over de beslagvrije voet. Vanaf dat moment berekenen beslagleggers de beslagvrije voet allemaal op dezelfde manier via een landelijk systeem. Deze nieuwe wet maakt een beslaglegging betrouwbaarder.

Wat is de beslagvrije voet?

Inwoners met schulden staan een deel van hun inkomen af om deze schulden af te betalen. De beslagvrije voet is het stukje inkomen wat schuldeisers niet mogen opeisen. Zo houden mensen die te maken krijgen met beslaglegging altijd een minimum bedrag over om van te leven.

Wat betekent deze nieuwe wet voor mij?

De nieuwe regels voor de beslagvrije voet gelden voor alle beslagen die na 1 januari 2021 zijn gelegd. Als uw beslagvrije voet vóór 1 januari 2021 is vastgesteld gelden de oude regels. Dit betekent dat er voor u niets veranderd.

In 2021 past de beslaglegger uw beslagvrije voet automatisch aan de nieuwe wet aan en ontvangt u daarover een bericht. U hoeft in dat geval dus niets te doen. 

U heeft altijd het recht om uw beslagvrije voet opnieuw te laten berekenen. Dit kan bijvoorbeeld als uw beslagvrije voet te laag is vastgesteld. Of als de gegevens niet kloppen die uw beslaglegger heeft gebruikt.

Meer informatie

Meer informatie over deze wet vindt u op www.uwbeslagvrijevoet.nl.

Heeft u vragen over deze nieuwe wet? Of wilt u iets anders weten over uw geldzaken? Neem dan contact met ons op via 0344 – 637 220 of schuldhulpverlening@tiel.nl.