Wit anjerperk onthuld in stadstuin op Nationale Veteranendag 2021

28 jun 2021
Afgelopen zaterdag 26 juni 2021, Nationale Veteranendag, onthulde gemeente Tiel een perk vol witte anjers in de stadstuin aan de Ambtmanstraat in Tiel. De witte anjer is het symbool van de Nationale Veteranen. Met de aanleg van dit perk – dat volgend jaar in bloei zal staan – eren we de 220 lokale veteranen uit Tiel en omstreken en spreken wij onze waardering en respect uit voor hun inzet.

Initiatief vanuit gemeenteraad

Het witte anjerperk is een initiatief van de Tielse gemeenteraad. De motie hiervoor - om te onderstrepen dat Tiel pal achter haar veteranen staat - nam de raad eind mei 2021 unaniem aan. Het college van burgemeester en wethouders omarmden het voorstel van harte. En ging er direct mee aan de slag om de onthulling van het perk op 26 juni mogelijk te maken.

Nauw overleg veteranenverenigingen

De gemeente(raad) Tiel draagt de veteranen een warm hart toe. Daarom werd er in 2018 voor het eerst een lokale veteranenontmoeting georganiseerd. Ook dit jaar had de gemeente weer nauw overleg met de lokale veteranenverenigingen. Naar aanleiding daarvan werd besloten om de geplande ontmoeting dit jaar niet door te laten gaan. Elkaar ontmoeten staat centraal voor de veteranen en de gemeente. Maar juist dát is onder de huidige omstandigheden, op 1,5 meter afstand, nog niet goed mogelijk en ook niet verstandig.

Videoboodschap burgemeester

“Maar wij willen wél stilstaan bij de enorme inzet die u heeft geleverd. Dat waarderen wij enorm,” zegt burgemeester Hans Beenakker in de videoboodschap die hij opnam voor de veteranen. “Daarom leggen wij dit jaar voor u een perk aan vol witte anjers. Ik hoop dat u een keer komt kijken en ervan zult genieten. En ik hoop ook dat ik u volgend jaar op zaterdag 11 juni wél kan ontmoeten en de hand kan schudden. Tot die tijd, blijf gezond en weet: veel Tielenaren, waaronder ikzelf, denken aan u!”

Onthulling

Vanwege de coronamaatregelen vond de onthulling van het witte anjerperk in besloten kring plaats. We hopen dat veel mensen van binnen en buiten de gemeente van het perk zullen genieten en dat het de herinnering aan de inspanningen van de veteranen levend houdt.