Grafbedekking en gedenktekens

Voor het plaatsen van een gedenkteken gelden regels. U moet rekening houden met de afmetingen, constructie en de duurzaamheid. Voor het plaatsen of vervangen van een gedenkteken op een graf moet u een vergunning aanvragen. Voor asbestemmingen hoeft dit niet.

Aanvragen

Voor het plaatsen of vervangen van een gedenkteken op een graf moet u een vergunning aanvragen. Voor asbestemmingen hoeft dit niet. De gemeente kan in de volgende gevallen een vergunning weigeren als:

 • de grafbedekking groter is dan de toegestane afmetingen
 • de grafbedekking het (monumentale) karakter van de begraafplaats aantast
 • de duurzaamheid van de materialen onvoldoende is
 • de constructie van de grafbedekking niet sterk genoeg is

Begraafplaats Ter Navolging is een Rijksmonument. Hier gelden speciale regels. Informeer hiervoor bij de plaatselijke steenhouwer of bij de gemeente.

De aanvraag van een vergunning voor het plaatsen van een gedenkteken op een graf wordt meestal door de steenhouwer geregeld.

Gedenkpaal

Gedenkpaal 'Naam vereeuwigd in steen ' bij strooivelden
Voor een gedenkteken op een particuliere gedenkplaats bij een strooiveld, heeft de gemeente een speciaal gedenkteken beschikbaar. Op een paal van Belgisch hardsteen wordt de naam van de overledene vereeuwigd in steen.

De paal heeft een afmeting van 18 x 12 cm. De hoogte kan variëren tot maximaal 40 cm boven de grond.

Begraafplaats Ter Navolging is een Rijksmonument. Daarom gelden hier speciale regels. Eigen gedenktekens bij dit strooiveld zijn niet toegestaan. Op deze begraafplaats vormen de natuurstenen gedenkpalen een gezamenlijk gedenkmonument met de naam 'Via Nominum' (Namenpad). Deze heeft de vorm van een slinger die glooiend over het strooiveld loopt.

De gedenkpaal is uw eigendom. U koopt de paal en mag deze plaatsen op een particuliere gedenkplaats (bij het strooiveld). De gedenkplaats huurt u voor 5, 10 of 20 jaar. Als deze termijn afloopt mag u de termijn verlengen, maar u kunt ook afstand doen van de gedenkplaats. Na het doen van afstand, mag u de paal mee naar huis nemen of (kosteloos) overdragen aan de eigenaar van de begraafplaats.

Afbeelding en informatie natuurstenen gedenkpaalexterne-link-icoon

De Gedenkpaal voor op een particuliere gedenkplaats bij een strooiveld bestelt u via het Aanvraagformulier Verstrooiing gedenkplaats bij strooiveldexterne-link-icoon.

Naamplaat

Naamplaat op kunstobject bij strooivelden
Op enkele strooivelden is een kunstobject aanwezig. Op de zuil van het kunstobject kunt u een naamplaat laten bevestigen. De naamplaat omvat de naam, geboortedatum en overlijdensdatum van de overledene.

De naamplaat wordt bevestigd op een particuliere gedenkplaats. De gedenkplaats huurt u voor 5, 10 of 20 jaar. Als deze termijn afloopt mag u de termijn verlengen, maar u kunt ook afstand doen van de gedenkplaats. Na het doen van afstand wordt de naamplaat door de gemeente verwijderd.

De Naamplaat voor op een particuliere gedenkplaats bij een strooiveld bestelt u via het Aanvraagformulier Verstrooiing gedenkplaats bij strooiveldexterne-link-icoon.

Urnament

Urnament van duurzaam keramiek voor urnentuinen
De gemeente biedt u diverse urnamenten aan voor een standaard prijs. Deze urnamenten zijn vervaardigd van duurzaam keramiek. De volgende urnamenten zijn mogelijk:

 • de traan
 • de tulp
 • de klaproos
 • vergeet-mij-niet
 • de vlinder
 • de kastanje
 • het beukennootje

Afbeeldingen verschillende urnamentenexterne-link-icoon

Het urnament wordt geplaatst op een zuil. De hoogte van de zuil kan variëren. De gewenste hoogte spreken we samen met u af. De asbus kan in de zuil worden geplaatst, maar ook in een flexibele ashouder in het urnament.

Op begraafplaats Papesteeg worden enkele urnamenten geplaatst, zodat u ze in werkelijkheid kunt zien. Ook op begraafplaats Wadenoijen, Kapel Avezaath en Zennewijnen mogen ze geplaatst worden.

Het urnament is uw eigendom. U koopt het urnament en mag deze plaatsen in een particuliere urnentuin. De urnentuin huurt u voor 5, 10 of 20 jaar. Als deze termijn afloopt mag u de termijn verlengen, maar u kunt ook afstand doen van de urnentuin. Na het doen van afstand, mag u het urnament mee naar huis nemen of (kosteloos) overdragen aan de eigenaar van de begraafplaats.

In een urnentuin mag u ook een eigen gedenkteken plaatsen. Ook kunt u de tuin beplanten. U huurt dan de urnentuin zonder urnament.

Het urnament voor in een urnentuin bestelt u via het Aanvraagformulier Bijzetting- Reserveren van een asbestemming.