Heb ik een omgevingsvergunning nodig?

Heeft u plannen voor het (ver)bouwen van een woning, bijgebouw of bedrijfspand en wilt u weten welke regelgeving daarbij komt kijken? Of wilt u een bedrijf vestigen of een bedrijf aan huis beginnen? Het Omgevingsloket helpt u graag. Samen kijken we of uw plan vergunningsvrij kan worden uitgevoerd of dat u een omgevingsvergunning moet aanvragen.

Zelf een vergunningcheck doen?

Wilt u zelf online kijken wat er mogelijk is op uw adres?
Ga dan naar www.omgevingswet.overheid.nlexterne-link-icoon. Hier kunt u:

  • Een vergunningcheck doen
  • Het geldende omgevingsplan bekijken

Conceptaanvragen

Vooroverleg

In sommige gevallen adviseren wij een vooroverleg, als er bijvoorbeeld sprake is van een kleine afwijking van het omgevingsplan. U kunt hiervoor een conceptverzoek indienen via het Omgevingsloket (overheid.nl)externe-link-icoon (kies bij stap 7 voor conceptverzoek).

Uw plan wordt getoetst aan de regelgeving. De doorlooptijd is doorgaans 4 weken. Daarna krijgt u een brief met de uitkomst en de mogelijke vervolgstappen.

Aan het in behandeling nemen van een vooroverleg zijn kosten verbonden. Deze kosten bedragen € 256,- (legesverordening Tiel 2025) en vervallen als binnen 6 maanden een omgevingsvergunning wordt aangevraagd. Als na 6 maanden en binnen 1 jaar een omgevingsvergunning wordt aangevraagd is de korting 50%. Na 1 jaar is geen teruggave meer mogelijk.

Initiatief

Als uw idee niet past in het Omgevingsplan of overig beleid van de gemeente, kunt u eerst een initiatief indienen via het Omgevingsloket (overheid.nl)externe-link-icoon (kies bij stap 7 voor conceptverzoek).

Uw plan wordt besproken aan de ‘Intaketafel’. Hier beoordelen we of initiatieven tóch passen binnen de strategie, visie en/of ander beleid van de gemeente. Om de 6 weken komen de plannen op de Intaketafel. Een planbegeleider neemt daarna contact met u op.

Aan het in behandeling nemen van een initiatief zijn kosten verbonden. (ongeacht het resultaat) Deze kosten bedragen € 512,- (legesverordening Tiel 2025). Dit bedrag dient vooraf te worden voldaan.

Aanvragen omgevingsvergunning

U kunt de omgevingsvergunning aanvragen of een melding doen via het Omgevingsloket (overheid.nl)externe-link-icoon.

Omgevingswet

Binnen deze wet bestaat de activiteit Bouwen uit twee delen: het ruimtelijke deel en het technische deel .

  • Voor het ruimtelijke deel moet het bouwwerk voldoen aan de regels van ruimtelijke ordening die zijn opgenomen in het Omgevingsplan. In het Omgevingsplan zijn zowel landelijke geldende regels, als plaatselijke regels voor ruimtelijke ordening opgenomen.
  • Het technische deel bestaat uit constructieve tekeningen en berekeningen etc. 
    Deze regels zijn opgenomen in het Besluit bouwwerken leefomgeving.

Andere veel voorkomende activiteiten:

Beslistermijn

In principe geldt voor alle aanvragen de reguliere procedure en in uitzonderlijke situaties geldt de uitgebreide procedure (bij grote gevolgen voor de leefomgeving).

De beslistermijn van een reguliere procedure is 8 weken. Deze kan eenmalig met 6 weken worden verlengd. Meer informatie over deze procedure: Procedure bij een aanvraag om een omgevingsvergunning waarvoor de reguliere procedure geldt.externe-link-icoon

De beslistermijn van een uitgebreide procedure is 26 weken. Meer informatie over deze procedure: Procedure bij een aanvraag om een omgevingsvergunning waarvoor de uitgebreide procedure geldt.externe-link-icoon

Vragen?

U kunt het Omgevingsloket telefonisch bereiken op maandag, dinsdag en donderdag tussen 08.30 en 12.30 uur via 0344 - 637 167. Ook is het mogelijk om alle werkdagen via omgevingsloket@tiel.nl uw vragen te stellen.