Leefgeld

Sinds 1 februari 2023 zijn in Nederland de regels over het leefgeld voor vluchtelingen uit de Oekraïne verandert. De gemeente Tiel heeft ervoor gekozen deze regels vanaf 1 maart 2023 in te laten gaan. Op deze pagina hebben we de belangrijkste vragen op een rijtje gezet.
Aanvraagformulieren moeten worden ingevuld met het Nederlandse Alfabet. Gebruik dus geen Cyrillische letters. Scan en mail het volledig ingevulde en ondertekende formulier naar leefgeldoekraine@tiel.nl. U kunt het formulier ook afgeven bij de balie in het stadhuis.

Vragen en antwoorden

Hoe hoog is het leefgeld?

Vanaf 1 maart 2023 is het leefgeld voor eten, kleding en de extra toelage bij een gastgezin (wooncomponent) verandert. Zo past het beter bij het leefgeld voor andere groepen in Nederland, zoals asielzoekers, statushouders en mensen met een bijstandsuitkering.

Leefgeld per persoon per maand

Grootte van gezinSamenstelling gezinEetgeldKledingExtra toelage particuliere opvang (wooncomponent)
1 of 2 personenVolwassene of alleenstaande minderjarige vluchteling€ 215,06€ 56,12 € 93,00
1 of 2 personenMinderjarige€ 178,36€ 56,12€ 93,00
3 personenVolwassene€ 171,99€ 56,12€ 93,00
3 personenMinderjarige€ 142,57€ 56,12€ 93,00
4 of meer personenVolwassene€ 150,45€ 56,12€ 93,00
4 of meer personenMinderjarige€ 124,97€ 56,12€ 93,00


Wat moet ik betalen van het leefgeld?

Het leefgeld is bedoeld voor alle persoonlijke aankopen, zoals:

 • Eten en drinken
 • Kleding, jassen, ondergoed en schoenen
 • Telefonie en mobiele data
 • Persoonlijke en uiterlijke verzorging
 • Medicijnen (niet voorgeschreven door arts)
 • Wasmiddel, vaatwasmiddel en schoonmaakmiddel
 • Vervoer
 • Roken
 • Sport en recreatie

Moet ik de wooncomponent aan mijn gastgezin geven?

U bent niet verplicht om bij te dragen aan de kosten van het huishouden in het gastgezin. U kunt daarover wel afspraken maken met uw gastgezin. Elke particuliere woonsituatie is anders.

Bij het ene gastgezin wordt misschien meegegeten, bij een ander gezin kookt men zelfstandig. Het is verstandig om de afspraken vooraf vast te leggen. U en uw gastgezin hebben dan dezelfde verwachting.

Wat moet ik doen om leefgeld te ontvangen?

Let op: Met ingang van 1 maart 2023 zijn in Tiel de regels over het leefgeld voor vluchtelingen uit de Oekraïne verandert. Daarom moet u opnieuw het aanvraagformulierexterne-link-icoon invullen. Ook als u nu al leefgeld ontvangt. In januari 2023 hebben we u per brief geïnformeerd over deze veranderingen.

Stap 1. U opent een betaalrekening met uw BSN.
Om een bankrekening te kunnen openen is een Burgerservicenummer (BSN) nodig. Dit nummer krijgt u als u zich inschrijft in de Basisregistratie Personen bij de gemeente.

U kunt vervolgens bij meerdere banken terecht om een betaalrekening te openen met een BSN. Voor het online openen van een betaalrekening moet u in het bezit zijn van een Nederlands telefoonnummer.

Stap 2. U vult het Aanvraagformulier leefgeld in en levert het bij de gemeente in.
Woont u op een gemeentelijke opvanglocatie? Dan krijgt u het Aanvraagformulier leefgeldexterne-link-icoon van de medewerkers van de gemeente. Als u in een gastgezin verblijft, kunt u het Aanvraagformulier leefgeld downloaden.

Stap 3. U vult iedere maand het Rechtmatigheidsformulier leefgeld in en levert het bij de gemeente in.
De gemeente stuurt iedere 15e van de maand het Rechtmatigheidsformulier leefgeld aan u toe. U moet ervoor zorgen dat het rechtmatigheidsformulier uiterlijk de 22e van iedere maand bij de gemeente is ingeleverd. Anders kunnen we u geen leefgeld geven.

Mocht u het formulier niet hebben ontvangen of zijn kwijtgeraakt, moet u contact opnemen met leefgeldoekraine@tiel.nl. U krijgt dan een nieuw formulier.

Stap 4. U ontvangt het leefgeld voor u en uw gezin aan het einde van de maand op uw betaalrekening. Het leefgeld wordt niet uitgekeerd aan het gastgezin.
U moet iedere maand het Rechtmatigheidsformulier leefgeld invullen en bij de gemeente inleveren. Op het einde van de maand maakt de gemeente het leefgeld voor uw gezin over naar uw betaalrekening.

Overzicht uitbetaling leefgeld tot en met juni 2023

Datum waarop u het Rechtmatigheidsformulier ontvangtDatum waarop u het Rechtmatigheidsformulier naar ons gestuurd moet hebbenDatum waarop u het leefgeld ontvangt
Juni15-06-202322-06-202330-06-2023

Krijg ik leefgeld als ik werk heb?
Als u 18 jaar of ouder bent en betaald werk gaat doen, dan hebben u en uw gezin geen recht meer op leefgeld. Ook niet op de wooncomponent als u bij een gastgezin woont. Deze regel geldt ook voor andere groepen in de samenleving, zoals asielzoekers, statushouders en mensen met een bijstandsuitkering.

Als u werkt, kunt u wel toeslagen krijgen zoals kinderbijslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag.

Mijn situatie verandert. Wat betekent dit voor mijn leefgeld?

Het kan zijn dat uw situatie verandert. Dat kan gevolgen hebben voor het leefgeld voor uw gezin. Laat het ons weten als: 

 • U en uw gezin het geld op een andere bankrekening willen ontvangen;
 • U en uw gezin gaan verhuizen;
 • U en/of een gezinslid gaat werken;
 • U of uw kind 18 jaar wordt. 

Veranderingen kunt u doorgeven via het wijzigingsformulier. Scan en mail het volledig ingevulde en ondertekende formulier naar: leefgeldoekraine@tiel.nl. U kunt het formulier ook afgeven bij de balie in het stadhuis.