Leegstandsvergunning

Hebt u een leegstaande woning in de gemeente Tiel? En staat deze te koop? U mag die tijdelijk verhuren. U hebt hiervoor wel een vergunning van de gemeente nodig.

Hoe werkt het?

Een voorwaarde is dat u de woning het afgelopen jaar, of langer geleden, zelf bewoond heeft. De woning moet te koop staan met de intentie om deze ook te verkopen, zodra er een koper is.

U kunt in aanmerking komen voor een leegstandvergunning wanneer uw woning:

  • nog nooit bewoond is geweest (nieuwbouwwoning);
  • in de 12 maanden voordat de woning leeg kwam te staan door de eigenaar geheel of grotendeels bewoond is geweest (of, wanneer de woning minder dan een jaar geleden is opgeleverd en indsdien door de eigenaar bewoond is geweest);
  • uw woning niet langer dan in totaal drie jaar geheel of grotendeels als woonruimte is verhuurd in de tien jaar voordat de vergunning wordt aangevraagd.

Voorwaarden

Als u uw woning wilt verhuren via de leegstandwet, dan gelden de volgende voorwaarden:

  • De huurovereenkomst duurt minimaal 6 maanden. De opzegtermijn is voor de huurder is maximaal 1 maand.
  • De opzegtermijn is voor de verhuurder is minimaal 3 maanden.De huurovereenkomst eindigt in ieder geval op het moment dat de vergunning eindigt.
  • De huurovereenkomst moet schriftelijk worden vastgesteld.
  • In de huurovereenkomst staat duidelijk dat het gaat om tijdelijke verhuur op grond van de Leegstandwet, voor welke termijn de vergunning is verleend en wat de maximale huurprijs is.

In de  Leegstandwet zijn geen voorwaarden meer opgenomen voor de huurprijs. De huurprijs is vrij overeen te komen tussen u, als eigenaar en verhuurder en de tijdelijk huurder.

Kamer verhuren

Wilt u een kamer verhuren in uw koopwoning, dan zijn hier afhankelijk van uw situatie, verschillende voorwaarden aan verbonden. 

Duur leegstandvergunning

De leegstandvergunning geldt voor maximaal 5 jaar en kan direct verleend worden voor deze periode zonder tussentijdse verlenging.

Kosten

Voor het behandelen van de aanvraag worden leges in rekening gebracht. De leges bedragen voor 2023 € 76,55.

Meer informatie

Heeft u vragen?

Om u beter van dienst te zijn werkt het Omgevingsloket uitsluitend op afspraak. U kunt het Omgevingsloket telefonisch bereiken op maandag, dinsdag en donderdag tussen 8.30 en 12.30 uur via 0344 - 637 167. Ook is het mogelijk om alle werkdagen via omgevingsloket@tiel.nl uw vragen te stellen.