Paspoort

Wanneer u naar het buitenland gaat heeft u een geldig reisdocument nodig. Als u buiten Europa reist heeft u een paspoort nodig. Een paspoort is voor personen tot 18 jaar 5 jaar geldig en vanaf 18 jaar en ouder 10 jaar geldig. Een paspoort is te gebruiken als legitimatiebewijs.

Komt u naar het stadhuis voor de aanvraag van een paspoort ? Onder het kopje meenemen vindt u wat u nodig heeft om een aanvraag te kunnen doen.

Aangepaste dienstverlening door coronavirus. Het aanvragen en afhalen van een paspoort kan alleen op afspraak. U maakt dus 2 afspraken: 1 afspraak voor het aanvragen en een tweede afspraak voor het afhalen.

Afspraak maken

 • Aanvragen nieuw document
 • Afhalen nieuw document

 

 • Alle reisdocumenten die in uw bezit zijn. Ook reisdocumenten die verlopen zijn.
 • 1 nieuwe pasfoto voor ieder nieuw aan te vragen reisdocument. U heeft de pasfoto maximaal 6 maanden geleden laten maken. Ook voldoet de pasfoto aan de  huidige richtlijnen. Deze richtlijnen vindt u op www.rijksoverheid.nl. Als u twijfelt over uw pasfoto dan kunt u dit navragen bij Publiekszaken.
 • Een toestemmingsformulier van ouders voor kinderen tot 18 jaar (pdf, 42 kB). Dit formulier is alleen nodig als één van de ouders of beiden niet bij de aanvraag kunnen zijn. Bij het formulier is het geldige legitimatiebewijs nodig van de ouder, verzorger of voogd die niet meekomt. Dit mag geen kopie zijn.
 • Bij de aanvraag moeten de kosten voor de aanvraag van uw identiteitskaart worden afgerekend.

Let op: zowel bij het aanvragen als het afhalen moet degene voor wie het reisdocument is altijd zelf komen. Gaat het bijvoorbeeld om uw minderjarige kind, ook als dat nog een baby is, moet het kind zowel bij het aanvragen als ophalen meekomen.

Paspoort kwijt of gestolen

 • U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.
 • U kunt direct een nieuw paspoort aanvragen bij de gemeente. Bij deze aanvraag ondertekent u een Verklaring van vermissing.
 • Als u uw paspoort verliest in het buitenland, doet u aangifte bij de politie ter plaatse.

Bij de aanvraag worden vingerafdrukken opgenomen. Dit geldt voor alle personen vanaf 12 jaar. Voor een goede kwaliteit van de vingerafdruk is het nodig dat u eventuele oneffenheden verwijdert, bijvoorbeeld verfresten.

Tijdelijke beperking

Is het door een tijdelijke beperking niet mogelijk uw vingerafdrukken op te nemen, dan kan er geen reisdocument met een geldigheidsduur van 5 jaar worden verstrekt. U heeft dan 2 keuzes:

 • U komt terug als er wel vingerafdrukken kunnen worden opgenomen;
 • U vraagt een reisdocument aan met een geldigheidsduur van maximaal 12 maanden.

Permanente beperking

Is het door een permanent gebrek aan alle vingers niet mogelijk is om vingerafdrukken op te nemen dan krijgt u een reisdocument die 5 jaar geldig is, maar zonder vingerafdrukken. Wanneer u geen vingerafdrukken wenst te geven, mogen wij aan u geen paspoort verstrekken.

Tarieven per 1 januari 2020

 • Paspoort nationaal vanaf 18 jaar (10 jaar geldig) € 73,20
 • Paspoort nationaal tot 18 jaar (5 jaar geldig) € 55,35
 • Toeslag bij een spoedaanvraag paspoort nationaal € 49,86

Hoe lang duurt het?

Uw nieuwe reisdocument is in principe na één week klaar. Bij vermissing of diefstal kan dit langer duren. Heeft u uw reisdocument eerder nodig? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. Als u uw aanvraag doet voor 12:00 uur doet, kunt u het in principe de volgende dag ophalen.

Afhalen

Het afhalen van het paspoort moet persoonlijk worden gedaan. U kunt hiervoor vrij binnen lopen op werkdagen van 8.30 tot 17.00 en op donderdagavond tot 20.00 uur bij de servicebalie in het Stadhuis.

Het nieuwe document moet binnen maximaal 3 maanden worden opgehaald.