Maak een afspraak. Gebruik het aanvraagformulier, vul het volledig in en neem het mee naar uw afspraak in het stadhuis. Het is daarnaast ook mogelijk om de aanvraag online te doen.
Een VOG heeft u nodig als u bijvoorbeeld gaat werken in de kinderopvang of in het onderwijs. Ook wordt dit aangevraagd bij een wapenvergunning.
Het Ministerie van Veiligheid en Justitie beoordeelt de aanvraag.
U kunt een VOG op drie manieren aanvragen:
- Een werkgever kan een VOG voor een werknemer digitaal aanvragen. Hiervoor gelden voorwaarden. Als de aanvraag is klaargezet door de organisatie die de VOG van u vraagt, kunt u het digitaal afhandelen.
- U kunt voor het aanvragen van een VOG op afspraak terecht in het stadhuis. Vul het aanvraagformulier van Dienst Justis in en maak een afspraak.
-
Digitaal aanvragen kan ook, maar alleen onder bepaalde voorwaarden en alleen via de website van de Rijksoverheid.
Beoordeling
Twee tot vier weken na de aanvraag krijgt u de VOG of de afwijzing per post thuisgestuurd. Wordt het afgewezen? Dan kunt u bezwaar maken tegen het besluit via het Centraal Orgaan Verklaring Omtrent het Gedrag (COVOG).
Doe de VOG-check
De VOG-check van het Ministerie van Justitie en Veiligheid maakt een inschatting van de kans van slagen van uw VOG-aanvraag. Door een paar simpele vragen te beantwoorden krijgt u een eerste indruk. Deze VOG-check is volledig anoniem. Er worden geen personeelsgegevens opgeslagen, gedeeld of doorgestuurd.
Als u de verklaring omtrent gedrag via de gemeente aanvraagt, neem dan de volgende documenten mee:
- Het ingevulde aanvraagformulier
- Legitimatiebewijs
- Pinpas of contant geld
Voor een VOG-aanvraag via de gemeente betaalt u € 41,35.
Als de aanvraag door uw (toekomstige) werkgever, die de VOG van u verlangt, digitaal wordt gestart dan betaalt u € 33,85.
In een aantal gevallen is een VOG voor vrijwilligers gratis digitaal aan te vragen. De instantie vraagt dit voor de vrijwilliger aan. Lees er meer over.