Verklaring omtrent gedrag

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een bewijs van goed gedrag. Werkgevers of instanties kunnen daar om vragen. U kunt een VOG direct online aanvragen.

Aanvragen

Een VOG heeft u nodig als u bijvoorbeeld gaat werken in de kinderopvang of in het onderwijs. Ook wordt dit aangevraagd bij een wapenvergunning.

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie beoordeelt de aanvraag.

U kunt een VOG op drie manieren aanvragen:

 • Via een werkgever
  Een werkgever kan een VOG voor een werknemer digitaal aanvragen. Hiervoor gelden voorwaarden. Als de aanvraag is klaargezet door de organisatie die de VOG van u vraagt, kunt u het digitaal afhandelen.
 • Persoonlijk
  U kunt voor het aanvragen van een VOG op afspraak terecht in het stadhuis. Vul het aanvraagformulier van Dienst Justis in en maak een afspraak.
 • Digitaal
  Digitaal aanvragen kan ook, maar alleen onder bepaalde voorwaarden via de website van de Rijksoverheid. Of via VOG Digitaal Aanvragen.

Beoordeling

Twee tot vier weken na de aanvraag krijgt u de VOG of de afwijzing per post thuisgestuurd. Wordt het afgewezen? Dan kunt u bezwaar maken tegen het besluit via het Centraal Orgaan Verklaring Omtrent het Gedrag (COVOG).

Doe de VOG-check

De VOG-check van het Ministerie van Justitie en Veiligheid maakt een inschatting van de kans van slagen van uw VOG-aanvraag. Door een paar simpele vragen te beantwoorden krijgt u een eerste indruk.

Deze VOG-check is volledig anoniem. Er worden geen personeelsgegevens opgeslagen, gedeeld of doorgestuurd.

Meenemen

Als u de verklaring omtrent gedrag via de gemeente aanvraagt, neem dan de volgende documenten mee:

Kosten

 • Voor een VOG-aanvraag via de gemeente betaalt u € 41,35.
 • Als de aanvraag door uw (toekomstige) werkgever, die de VOG van u verlangt, digitaal wordt gestart dan betaalt u € 33,85.
 • In een aantal gevallen is een VOG voor vrijwilligers gratis digitaal aan te vragen. De instantie vraagt dit voor de vrijwilliger aan.