Bijzondere bijstand, witgoed en woninginrichting

Heeft u een kapotte wasmachine of koelkast? Het vervangen of repareren kost vaak veel geld. Hiervoor moet u zelf sparen. Ook de inrichting van uw woning, zoals verf, vloerbedekking en een bank, zijn kosten waar u zelf voor moet sparen. Soms heeft u door bijzondere omstandigheden niet kunnen sparen voor deze kosten. Dan kan het zijn dat u in aanmerking komt voor bijzondere bijstand. Bijzondere bijstand is voor bijzondere en noodzakelijke kosten die u zelf niet kunt betalen van uw inkomen of individuele inkomenstoeslag. Een andere regeling vergoed deze kosten ook niet.

Uw koelkast is kapot. Of u moest plotseling verhuizen. Dit brengt soms hoge kosten met zich mee. Als u door bijzondere omstandigheden zelf niet heeft kunnen sparen en in uw omgeving is niemand die u kan helpen. Dan kunt u bijzondere bijstand aanvragen. Een medewerker van de gemeente onderzoekt uw persoonlijke situatie en beoordeeld uw aanvraag.  Dit is maatwerk. Als de kosten echt nodig zijn ontvangt u bijzondere bijstand.

Als u bijzondere bijstand vraagt voor witgoed (bijvoorbeeld een koelkast of wasmachine) stuurt de gemeente eerst een monteur langs. De monteur kijkt eerst of hij het apparaat nog kan maken. Doe het kapotte apparaat dus niet meteen weg.

Kan hij het apparaat niet meer maken? Dan krijgt u bijzondere bijstand voor de vervanging van het apparaat. Let op:  Bijzondere bijstand voor witgoed is meestal een lening. U moet deze lening weer terugbetalen. U betaalt geen rente.

Denkt u in aanmerking te komen voor bijzondere bijstand? Vul dan het aanvraagformulier in op de pagina bijzondere bijstand.

Soms worden spullen gratis weggeven of goedkoop aangeboden. Hiervoor kijkt u bijvoorbeeld bij de kringloopwinkel Secunda, aan de Spoorstraat 13 in Tiel.

U kunt ook op internet zoeken op:

Reparatie

Iedere 3e zaterdag van de maand is er een Repair café in Tiel. In het repaircafé zijn vrijwillige reparateurs die hun best doen om zoveel mogelijk spullen samen met u te repareren. Kijk hiervoor op www.repaircafetiel.nl.

Lukt het niet om het formulier in te vullen? Maak dan gebruik van de formulierenhulp.  Daar helpen ze u met het invullen van formulieren. De formulierenhulp heeft  iedere dinsdag en donderdag inloopspreekuur van 9.30 uur tot 11.30 uur in het pand van Dynamiek op de Haaftenlaan 26 in Tiel.

Voor vragen en hulp kunt u ook terecht bij het Inloopspreekuur Welzijn en Zorg. Iedere donderdag van 10.00 - 12.00 uur op de Vier Gravinnen 4 (loket naast het restaurant de Vergulde Graaf) te Tiel.