Links bos bloemen in witte vaas, midden vrouw met blond haar en witte kleding. Ze schudt de hand van man rechts met oranje trui en bruin haar. Ze zitten aan een tafel.

Gemeente en winkeliers: ‘In Tiel doen we het samen’

07 maart 2024
Nieuws

Het overeind houden van een aantrekkelijke binnenstad met florerende detailhandel en horeca is een flinke uitdaging in deze tijd. Gemeente Tiel en ondernemersvereniging Hart van Tiel trekken samen op bij zaken als de inrichting van de openbare ruimte, parkeergelegenheid en een goede verdeling van functies in de binnenstad. Deze week tekenden zij de samenwerkingsovereenkomst voor de periode 2024-2028.

“De lijntjes tussen de ondernemers en de gemeente zijn kort”, vertelt wethouder Frank Groen. “Voor mij is dat vanzelfsprekend, je streeft immers allebei naar het beste voor Tiel. Maar als je met mensen uit andere winkelsteden spreekt kom je erachter dat zo’n nauwe samenwerking best uniek is. Het is goed om dat ook formeel en voor de toekomst vast te leggen: in Tiel doen we het samen.”

'Veel om trots op te zijn'

Margriet van Heesch van Hart van Tiel beaamt dat. “Het werkt stimulerend om die betrokkenheid van de gemeente te voelen”, zegt zij. “Er is snel de neiging om te klagen over de stad of over de gemeente. Soms best begrijpelijk maar je hebt er niets aan en je moet elkaar niet de put in praten. Samen de schouders eronder, spreekt mij meer aan. We hebben in Tiel heel veel om trots op te zijn.” 

Facelift binnenstad

Als voorbeeld noemt ze de herinrichting van de binnenstad die gaande is. Een enorme operatie die onherroepelijk de nodige tegenslag en overlast met zich meebrengt. Maar in gezamenlijk overleg is deze noodzakelijke vervanging van het riool wel aangegrepen om de binnenstad een flinke facelift te geven. Zo komt er naar het model van vlindertuin De Zindering veel meer mooie beplanting in de stad. Er komt mooiere verlichting en historische elementen zoals de waterpomp op de Groenmarkt en stegen worden opgewaardeerd. De stad wordt meer autoluw en dus prettiger om te verblijven. 

“Het is door de zure appel heen bijten”, erkent Van Heesch. “Zo’n grote klus in de hele binnenstad geeft veel overlast. Maar tegelijkertijd worden met de herinrichting wel heel veel wensen van ons lijstje ingewilligd. En het moet toch gebeuren. Dan kun je er beter samen voor gaan. Uiteindelijk is het een enorme investering in de kwaliteit van de binnenstad geworden.”