Hulp bij het betalen van uw energierekening

De energieprijzen zijn hard omhoog gegaan. Steeds meer mensen kunnen hun rekeningen of boodschappen niet meer betalen. Om de energierekening makkelijker te betalen kunt u regelingen en toeslagen aanvragen, zoals de energietoeslag en het Tijdelijk Noodfonds Energie. Ook biedt EnergieVitaal hulp met energiebesparende maatregelen. Hieronder leest u meer over de mogelijkheden.

Energietoeslag

Voor inwoners met een laag inkomen is er een energietoeslag. De gemeente Tiel heeft zoveel mogelijk inwoners van wie zij wisten dat ze in 2023 (ook) recht hadden op energietoeslag, automatisch energietoeslag uitbetaald. Heeft u geen toeslag gekregen? En denkt u dat u er wel recht op hebt? Dan kunt u nog tot 30 juni 2024 de toeslag aanvragen via www.tiel.nl/energietoeslagexterne-link-icoon.

Tijdelijk Noodfonds Energie

Heeft u extra hulp nodig bij het betalen van uw energierekening? Dan is er het Tijdelijk Noodfonds Energie. Dit is een landelijk noodfonds. Dit noodfonds betaalt voor een periode van 6 maanden een deel van uw energierekening. Voor dit fonds gelden ruimere normen dan voor de energietoeslag. Ook mensen die geen recht hebben op de energietoeslag kunnen mogelijk gebruik maken van het noodfonds. 

Hoe werkt het?

De energieleverancier verrekent het bedrag van het noodfonds met de aanvrager. Sommige energieleveranciers storten het bedrag in een keer op de rekening van de aanvrager terwijl anderen het in mindering brengen op de maandelijkse energierekeningen. Het kan dus per energieleverancier verschillen hoe deze uitbetaalt. Als er nog betalingsachterstanden of openstaande schulden bij de energieleverancier zijn, worden deze eerst verrekend.

U kunt het Tijdelijk Noodfonds Energie tot en met 31 maart aanvragen via: www.noodfondsenergie.nlexterne-link-icoon. Voor de aanvraag heeft u bepaalde persoonsgegevens, energiegegevens en uw DigiD nodig. Meer informatie en de voorwaarden vindt u op de website van het Tijdelijk NoodFonds Energie. 

Komt u er niet uit? U kunt het Tijdelijk Noodfonds bellen via 085 - 088 1111 (ma-vrij 08.30-17.00 uur) of mail naar info@noodfondsenergie.nl

EnergieVitaal

Voor tips voor het verlagen van uw energierekening, kunt u terecht bij de energiecoaches van EnergieVitaal. 

Hoe werkt het?

U kunt gratis een afspraak maken met een energiecoach via www.energieloketrivierenland.nl/energievitaalexterne-link-icoon. De energiecoach komt dan langs en kijkt samen met u hoe u energie kunt besparen. Daarnaast helpt hij u om overzicht te krijgen op uw verbruik. Het klusteam kan daarna gratis energiebesparende materialen aanbrengen in uw woning. Kleine maatregelen kunnen al veel verschil maken, zoals tochtstrips of radiatorfolie. Op deze manier kunt u met wat tips en aanpassingen uw energierekening verlagen.