Individuele inkomenstoeslag

Heeft u al drie jaar een laag inkomen? Dan kunt u de individuele inkomenstoeslag aanvragen. De individuele inkomenstoeslag is extra geld voor mensen die meer dan drie jaar van een laag inkomen leven. Ook hebben zij geen zicht op een hoger inkomen. Dit geld is vrij te besteden aan spullen die u met een laag inkomen moeilijk kunt betalen. Bijvoorbeeld een nieuwe koelkast of een televisie.

De hoogte van de individuele inkomenstoeslag in 2020 bedraagt voor:

  • een alleenstaande: € 368 ,-
  • een alleenstaande ouder: € 474,-
  • gehuwden/samenwonend: € 526,-

Aanvraagformulier downloaden

 

De individuele inkomenstoeslag is voor inwoners van Tiel van 21 jaar tot de AOW-leeftijd. Daarnaast gelden de volgende voorwaarden:

  • Het inkomen en het vermogen van u (en uw partner) is al 3 jaar niet hoger dan bijstandsniveau. De maximale bedragen vindt u bij de aanvullende informatie.
  • U heeft in de  afgelopen 12 maanden nog geen individuele inkomenstoeslag ontvangen.
  • U heeft geen zicht op een hoger inkomen. Als u bijvoorbeeld studeert, gaan wij er van uit dat er wél zicht is op een hoger inkomen. Ook als u in een traject voor werkbemiddeling zit, heeft u zicht op een beter inkomen.

U heeft al eerder een individuele inkomenstoeslag ontvangen:

  • Zijn er 12 maanden voorbij, sinds u de individuele inkomenstoeslag heeft aangevraagd en is uw situatie niet veranderd? Dan kunt u een nieuwe aanvraag doen.
  • Zijn er nog geen 12 maanden voorbij? Wacht dan met aanvragen tot deze 12 maanden wél voorbij zijn. Individuele inkomenstoeslag kunt u eenmaal per 12 maanden krijgen.

Binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag ontvangt u bericht.

Lukt het niet om het formulier in te vullen? Maak dan gebruik van de formulierenhulp.  Daar helpen ze u met het invullen van formulieren.
De formulierenhulp heeft  iedere dinsdag en donderdag inloopspreekuur van 9.30 uur tot 11.30 uur in het pand van Dynamiek op de Haaftenlaan 26 in Tiel.

Voor vragen en hulp kunt u ook terecht bij het Inloopspreekuur Welzijn en Zorg. Iedere donderdag van 10.00 - 12.00 uur op de Vier Gravinnen 4 (loket naast het restaurant de Vergulde Graaf) in Tiel.