Klimaat en de gemeente

Klimaatbeleid

De gemeente Tiel heeft het Gelders Energieakkoord ondertekend en daarmee ook de doelstellingen uit het Gelders Energieakkoord. In het klimaatbeleidexterne-link-icoon (pdf, 1,17 MB) staat wat de gemeente Tiel op het gebied van duurzaamheid wil bereiken.

Wat heeft de gemeente zelf al gedaan?

Het gemeentehuis is in 2016 verbouwd. De klimaatinstallatie is vernieuwd en de verlichting is aangepast. Er hangen nu overal LED lampen. Eerder waren al zonnepanelen op het dak gelegd. Door alle maatregelen heeft het gemeentehuis nu energielabel B.

Steeds meer scholen in de gemeente zijn overgestapt op LED verlichting en hebben zonnepanelen. Datzelfde geldt voor twee grote sporthallen in Tiel.

Basisschool De Bataaf

Bij de nieuwbouw van het IKC waar ook basisschool de Bataaf in zit, is gekozen voor een all-electric oplossing met een lucht water warmtepomp. Dit wil zeggen dat de school geen gasaansluiting meer heeft.

Het bestuur van de Bataaf heeft ervoor gezorgd dat het dak van het gebouw vol ligt met zonnepanelen hiermee wordt een deel van de elektriciteit voor de school opgewekt.

Cultuurgebouw Zinder

Het cultuurgebouw Zinder is ook helemaal gasloos gebouwd. Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld via een warmte koudeopslag in de grond. Verder zijn er 148 zonnepanelen geplaatst op het dak. Zie ook de plaquette hieronder met meer uitleg over dit zeer duurzame gebouw.

Verder stimuleert de gemeente bewoners en bedrijven om duurzaamheidsmaatregelen te nemen. Door het verstrekken van informatie, een duurzaamheidslening en door te participeren in projecten.