Starterslening

Door de hoge koopprijzen is het vaak lastig voor starters om de hypotheek rond te krijgen. Wilt u voor het eerst een woning kopen maar kunt u niet genoeg hypotheek krijgen? Met de Starterslening kunt u vaak net het beetje extra lenen dat u nodig heeft om de woning te kopen.

De Starterslening kan het verschil maken tussen de prijs van het huis, en het bedrag dat u bij uw bank kunt lenen. De Starterslening is een aanvulling van de gemeente Tiel op uw eerste hypotheek. Hiervoor werkt de gemeente samen met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn).

De starterslening is een groot succes. De gemeenteraad van Tiel heeft daarom het budget verhoogd. Daarmee is het aanvragen van een starterslening weer mogelijk vanaf 1 maart 2024.  

Wat moet u weten?

 • U koopt voor het eerst een woning en gaat er zélf in wonen
 • Het minimale leenbedrag is € 2.500,-
 • Het maximale leenbedrag is € 40.000,-
 • De maximale koop-/aanneemsom inclusief eventuele verbeterkosten/meerwerk is 
  € 350.000,-
 • De SVn Starterslening is beschikbaar voor zowel de bestaande koopwoningen als nieuwbouw koopwoningen.
 • De SVn Starterslening is maximaal 20% van de koop-/aanneemsom inclusief eventuele verbeterkosten/meerwerk.
 • Uw leeftijd op het moment van aanvragen is 18 jaar  of ouder.

De gemeenteraad van Tiel heeft € 2.000.000,- voor de startersleningen beschikbaar gesteld. 

Wanneer u energiebesparende maatregelen wilt treffen, maar nog niet precies weet welke, kunt u het Energiebespaarbudget aanvragen. 

Het Energiebespaarbudget is een bouwdepot van maximaal 106% van de woningwaarde. Dit is afhankelijk van de hypotheekverstrekker.

Het grote voordeel? Er is geen specificatie van kosten of maatregelen vooraf nodig. Door gebruik te maken van het Energiebespaarbudget stelt u de financiering van erkende energiebesparende maatregelen van uw huis veilig. Maar u hoeft niet meteen al te beslissen wat u wil (laten) doen. Hierdoor kunt u eerst de hypotheek regelen en daarna nadenken over welke maatregelen voor uw huis het meest zinvol zijn. Ook heeft u  dan voldoende tijd voor een advies op maat van een energieadviseur.

Wat moet u doen?

De eerste stap is het formulier voor een starterslening invullen en inleveren met:

 • een kopie geldig legitimatiebewijs aanvrager(s)
 • kopie van een door beide partijen getekende koopakte
 • offerte verbeterkosten (indien van toepassing)

Het ingevulde formulier met de bijlagen kunt u inscannen en mailen naar: omgevingsloket@tiel.nl

Vragen of meer informatie?

Vragen over de voorwaarden van de starterslening? Dan kunt u contact opnemen met: Omgevingsloket Tiel, 0344 - 63 71 67 of mailen naar: omgevingsloket@tiel.nl.

Meer informatie vindt u ook op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeentenexterne-link-icoon (SVn).