parkeermeter

Tiel kiest voor nieuw parkeersysteem met minder boetes

03 april 2024
Nieuws

Om parkeren voor bezoekers in Tiel klantvriendelijker te maken, wil het stadsbestuur een ander parkeersysteem invoeren. Het systeem met cameraherkenning en vrij in- en uitrijden op de grote parkeerplaatsen kent veel storingen en is onduidelijk voor bezoekers. Gevolg is dat er veel boetes worden uitgeschreven. Een nieuw robuust systeem moet daar een einde aan maken en de stad gastvrijer maken.

De problemen treden op bij parkeergarage de Westluidense Poort en op de parkeerterreinen Oude Haven en Poort van Santwijck. Hier wordt geen slagboom gebruikt en kunnen mensen ongehinderd in- en uitrijden. Wanneer mensen niet betaald hebben, volgt automatisch een naheffing in de brievenbus. In de praktijk blijkt dit systeem voor veel naheffingen te zorgen. Omdat mensen het niet goed gebruiken, maar ook door storingen die optreden. 

“Het is natuurlijk een enorme domper op je bezoek aan Tiel als je achteraf zo’n naheffing in de bus krijgt”, zegt wethouder Frank Groen. “Daar helpt geen stadspromotie meer aan, al hebben we nog zoveel te bieden. Mensen willen best wat betalen voor parkeren en in verhouding tot andere steden zijn onze tarieven heel schappelijk. Het is wel een absolute voorwaarde dat het parkeersysteem duidelijk is en foutloos werkt. Vandaar deze ingreep.” 

Robuust systeem

Er is daarom nu gekozen voor een robuuster systeem van achteraf betalen met slagbomen in garage de Westluidense Poort. Op de parkeerterreinen Oude Haven en Poort van Santwijck komen weer automaten waarbij vooraf betaald wordt. Dit omdat het systeem met slagbomen hier lastiger in te passen is. Ook zijn deze locaties gevoelig voor vandalisme.

Het is bij deze automaten zelf niet mogelijk om achteraf te betalen. Dit is wel erg belangrijk voor veel ondernemers en bezoekers van de binnenstad. Gelukkig zijn er parkeerapps waarmee bezoekers wel na afloop kunnen betalen. Samen met ondernemersvereniging Hart van Tiel gaat de gemeente bezoekers hierover informeren. 

‘Onbekommerd winkelen’

“We weten dat nog niet iedereen vertrouwd is met deze manier van parkeren”, zegt Margriet van Heesch van Hart van Tiel. “Maar het is toch de toekomst. Vrijwel iedereen heeft een smartphone en zo’n app is heel makkelijk te gebruiken.”

De winkeliers en de gemeente gaan het gebruik van de apps in Tiel flink promoten. Van Heesch: “Achteraf betalen is zoveel fijner. Dan kun je onbekommerd winkelen en op je gemak een terrasje pakken zonder dat je je ongerust maakt of de parkeertijd erop zit.” 

Met de invoering van het nieuwe systeem worden ook alle parkeerautomaten in de stad geschikt gemaakt voor kentekenparkeren. Mensen voeren op de automaat hun kenteken en de gewenste parkeertijd in. Er hoeven dan geen kaartjes meer achter de voorruit. Dit is klantvriendelijker en makkelijker om te controleren.

De hele operatie kost zo’n 280.000 euro. Het college van B&W vraagt de gemeenteraad om dit beschikbaar te stellen vanuit de bestemmingsreserve parkeren.