Man met plank in zijn ene hand en een isolatieblok in zijn andere hand op de schouder voor een wit vrijstaand huis

Van oude tochtige woning naar een duurzaam thuis

12 maart 2024
Nieuws

Een tochtende hoekwoning in Tiel uit 1870 waar veel aan moest gebeuren. Dat avontuur gingen Arjen en zijn vrouw in 1999 aan. “Omdat we toch moesten verbouwen, wilde ik direct zo veel mogelijk aanpakken”, vertelt Arjen. Ze wilden de energiekosten naar beneden krijgen. Dus ze besloten de woning gelijk te verduurzamen.

De vorige bewoner gebruikte bijna 4000 m³ gas per jaar. Er werd met gaskachels gestookt en de warmte ontsnapte snel uit het huis. De eerste stap voor Arjen was dan ook om te isoleren. ‘’De eerste rekening van dat jaar was nog wel hoog, maar daarna ging het snel naar beneden”, vertelt hij. 

Brand

Drie jaar geleden sloeg het noodlot toe. Arjen: “Er ontstond een grote brand in de woning, waardoor het huis opnieuw moest worden opgebouwd. We konden wel teruggaan naar gas, maar ik kon er ook een nul-op-de-meterwoning van maken”, vertelt Arjen. 

Volledig geïsoleerd

Arjen begon met vier zonnepanelen op het dak van zijn schuur. Inmiddels heeft hij er achttien panelen bij genomen op het dak van zijn woning. De volgende stap was het warm houden van de woning. Zo hebben ze de ramen en kozijnen vervangen door HR++ glas en daarmee de koudebruggen weggehaald. “Je past tijdens de verbouwing meteen de nieuwste vorm van isoleren toe”, legt Arjen uit. “Bij het herbouwen let je bijvoorbeeld extra op tochtgaten.” 

Verwarmen

Voor het verwarmen van de woning zijn ze overgestapt op een warmtepomp. “In onze woning was het moeilijk om een lucht/water warmtepomp te installeren, dus hebben we voor een water/water warmtepomp gekozen”, legt Arjen uit. Het verschil tussen deze warmtepompen is dat een lucht/water warmtepomp de warmte uit de buitenlucht haalt en dat als energiebron gebruikt, terwijl een water/water warmtepomp de warmte uit grondwater haalt. Daarom hebben ze voor het plaatsen twee boringen in de voortuin moeten doen. Naast het verwarmen met warmtepomp, hebben ze op verschillende plekken in huis vloerverwarming. Arjen: “Al met al hebben we nu een heel comfortabel woonklimaat in ons huis en is dit uiteindelijk een geluk bij een ongeluk.”

Denk in oplossingen

Arjen deelt graag zijn verhaal om anderen te laten zien dat je je niet moet laten afschrikken. “Denk in oplossingen en niet in problemen”, vertelt hij. “Zorg ook dat je de juiste mensen om je heen verzamelt waar je vertrouwen in hebt. Er zijn zoveel aanbieders tegenwoordig. Ga niet alleen af op de mooie plaatjes. De praktijkervaring is zo belangrijk. Maak daarom ook zeker gebruik van de ervaring van anderen en neem eens een kijkje bij mensen die al maatregelen hebben uitgevoerd!’’ 

Ervaar duurzaam wonen van dichtbij

Plannen om te verduurzamen? Het hele jaar door kun je op de Nationale Duurzame Huizen Route terecht bij meer dan 2.200 online voorbeeldwoningen. Stel vragen aan de huiseigenaar of plan bij een deel van de woningen een bezoek op afspraak. Kijk voor alle deelnemende woningen op www.duurzamehuizenroute.nl/woningenexterne-link-icoon.