Voorkom CO-vergiftiging

Elk jaar sterven in ons land mensen aan een CO-vergiftiging. Ook belanden 200 mensen hierdoor in het ziekenhuis. Met name in het stookseizoen vraagt de brandweer aandacht voor het ophangen van CO-melders in huis en het herkennen van symptomen. Koolmonoxide (CO) komt vrij bij een onvolledige verbranding. Omdat er meer gestookt wordt in de winter, is het risico op een CO-vergiftiging groter in deze periode. De symptomen lijken erg op een griepje en worden daardoor vaak te laat herkend.

CO-vergiftiging voorkomen

CO kunt u niet horen, ruiken of zien. Daarom is het belangrijk om een aantal maatregelen te treffen. Zo blijft u gezond en voorkomt u CO-vergiftiging:

  • Hang een CO-melder op. Zo wordt u op tijd gewaarschuwd bij te veel koolmonoxide in uw huis. Een CO-melder kunt u kopen bij een bouwmarkt in de buurt.
  • Laat ieder jaar uw cv-ketel, gashaard of geiser onderhouden door een erkend installateur. Zo voorkomt u dat uw verwarmingsbron koolmonoxide lekt.
  • Zet altijd een raam op een kier of ventilatieroosters open. Zo zorgt u voor voldoende frisse lucht, ook in de winter. 

Waar plaatst u een CO-melder?

U hangt de CO-melder aan het plafond, in een ruimte met verbrandingstoestel, zoals de cv-ketel of petroleumkachel. U hangt een CO-melder minimaal op ademhoogte in een ruimte zonder verbrandingstoestel, bijvoorbeeld in de slaapkamer. Op www.co-wijzer.nlexterne-link-icoon staat meer informatie over waar u de CO-melder het beste kan ophangen in uw huis.

Nieuwe wetgeving verbrandingsinstallatie

Vanaf 1 april 2023 geldt nieuwe wetgeving. Vanaf dat moment mag een gasverbrandingsinstallatie alleen geplaatst of onderhouden worden door een CO-vrij gecertificeerd bedrijf. U herkent een CO-vrij gecertificeerd bedrijf aan het CO-vrij logo. Twijfelt u? Vraag ernaar bij het bedrijf! Zelf klussen aan uw verwarmingstoestel is verboden en zelfs strafbaar. 

Herkent u een CO-vergiftiging?

Bekende symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken en wazig zien. Een zeer ernstige vergiftiging kan leiden tot een hartstilstand of zelfs coma. Herkent u symptomen, maar twijfelt u of het een CO-vergiftiging is? Dan kunnen een paar simpele vragen helpen. Worden de klachten minder als u buiten bent? Waar zijn de klachten begonnen? Bij twijfel, raadpleeg uw huisarts. Hang een CO-melder op om te controleren of er te veel CO in uw huis is.

Wat doet u bij een mogelijke CO-vergiftiging?

Vermoed u dat er koolmonoxide in een ruimte is? Neem dan de volgende stappen:

  • Stap 1: Waarschuw direct anderen

Vermoed u dat er koolmonoxide vrijkomt? Twijfel niet en waarschuw direct alle aanwezigen.

  • Stap 2: Ga zo snel mogelijk naar buiten

Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk frisse lucht kunt inademen. Ga dus zo snel mogelijk naar buiten en zorg ook dat anderen naar buiten gaan.

  • Stap 3: Bel 1-1-2

Bel altijd 1-1-2. Doe dit ook als u denkt dat bij iemand anders koolmonoxide vrijkomt en ga nooit zelf naar binnen.

Doe de CO-test

Meer informatie over een CO-vergiftiging, CO-melders en de oorzaken van een CO-vergiftiging vindt u op www.co-wijzer.nlexterne-link-icoon. U kunt hier ook een gratis test doen om te bepalen hoeveel CO-melders u nodig heeft in uw huis.