Een minimarkt binnen met mensen achter tafels die met bakken met kleding staan.

Weggeefmarkt voor minima in Clubhuis Tiel

01 februari 2024
Nieuws

Afgelopen week is de Mini Minimamarkt of M3 geopend in het Clubhuis Tiel aan de Peppellaan in Tiel-Oost. Een initiatief van stichting InNatura. Deze organisatie helpt mensen met weinig middelen op verschillende manieren aan onder meer kleding, voeding en huishoudelijke artikelen.

Initiatiefnemer Oriana van Tergouw begon in 2022 met het uitdelen van eten en artikelen vanuit een bakfiets in hartje Tiel. Inmiddels verzorgt de organisatie in samenwerking met zorgboerderij De Kei in Wadenoijen twee keer per week gratis maaltijden voor 35 mensen. Ze plaatste deelkasten en begon weggeefwinkel ‘Wederzijds’ in Ingen, de woonplaats van Tergouw.

'Een soort markt'

Dat is meteen de uitvalsbasis voor de minimarkt in Tiel-Oost. “We hebben hier wekelijks een aantal tafels met allerlei spullen die mensen die dat nodig hebben kunnen ophalen”, vertelt de Ingense. “Een soort markt dus. Als mensen opzoek zijn naar specifieke zaken die we niet hier maar wel in Ingen hebben schrijven we het op en nemen het de volgende week mee.”

‘Sterke sociale basis’

De gemeente Tiel steunt InNatura. “Als gemeente nemen we allerlei maatregelen om hulp te bieden aan inwoners wanneer dat nodig is”, zegt wethouder Carla Kreuk. “Maar het is zeker zo belangrijk dat we betrokken zijn bij initiatieven die onze inwoners op andere manieren helpen. Samen vormen we die sterke sociale basis. De initiatieven van Oriana zijn daar een bijzonder voorbeeld van. Ze is erg gedreven en wij waarderen het enorm wat ze voor de Tielse gemeenschap doet.”

Sociale activiteiten

Het Clubhuis Tiel is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een volwaardig wijkcentrum met allerlei leuke sociale activiteiten. Daarbij sluiten ook steeds meer organisaties aan om mensen te helpen. Zo is er op maandagochtend een medewerker van de Sociale Poort van de gemeente Tiel voor advies op het gebied van zorg, hulp en welzijn. Het leerhuis van Bibliotheek Rivierenland biedt hulp met taal en digitale vaardigheden en er zijn activiteiten van welzijnsorganisatie Mozaïek.

“We zijn heel blij dat we daarbij kunnen aansluiten met onze markt” vertelt Tergouw. “Er heerst hier een hele gemoedelijke sfeer. De drempel naar hulp is daardoor lager. Dat taboe moet echt doorbroken worden want het gebrek aan geld en middelen treft steeds meer mensen.”