Aanvragen openbare laadpaal

Staat er nog geen openbare laadpaal bij u in de buurt? En wilt u een openbare laadpaal aanvragen? Dat kan!

Aanvragen openbare laadpaal

Staat er nog geen openbare laadpaal bij u in de buurt? En wilt u een openbare laadpaal aanvragen? Dat kan via de knop Aanvragenexterne-link-icoon (u komt dan op de website laadpaalaanvragen-oostexterne-link-icoon).

Het aanvragen van een laadpaal is gratis. U betaalt alleen voor het opladen van de elektrische auto.

Voorwaarden

Onder voorwaarden kunt u een laadpaal bij u in de buurt aanvragen:

  • U heeft een elektrische auto.
  • U heeft geen parkeergelegenheid op eigen terrein. Zoals een oprit, garage of een (gebouwde) parkeervoorziening bij uw wooncomplex of bedrijf. 
  • Er zijn nog geen laadpalen of andere laadvoorzieningen bij u in de buurt. 
  • De grond is eigendom van de gemeente Tiel. 
  • De gewenste locatie staat op de plankaart.

Als uw aanvraag aan de voorwaarden voldoet, dan kunt u een nieuwe openbare laadpaal aanvragen die op de plankaart staat. Zo’n openbare laadpaal is beschikbaar en bruikbaar voor iedereen die een elektrisch voertuig wil opladen. De gemeente wijst een openbare laadpaal nooit aan voor privégebruik.

Als u op eigen terrein, zoals oprit of garage, een laadpaal wilt plaatsen, dan hoeft u dat niet bij de gemeente aan te vragen. U maakt zelf de keuze hoe dit doet en welk bedrijf u daarvoor uitkiest.

De gemeente Tiel is aangesloten bij een gezamenlijke opdracht van gemeenten in Gelderland en Overijssel. Het behandelen van de aanvragen en plaatsen van laadpunten in de openbare ruimte gebeurt door Vattenfall InCharge.  

U doet uw aanvraag dus niet bij de gemeente Tiel, maar bij Vattenfall InCharge. Op basis van gemeentelijke regels (zie Laadvisie en Plaatsingsbeleid), vraagt het bedrijf het verkeersbesluit aan om een parkeerplaats te reserveren voor het opladen van elektrische auto’s. Tegen een verkeersbesluit kan bezwaar gemaakt worden.

Plaatsing

We willen de laadpalen zo goed mogelijk spreiden, zodat voor iedereen de loopafstand beperkt blijft. Daarbij hebben we onder andere gekeken naar de mogelijkheden van het elektriciteitsnet,  voldoende loopruimte voor voetgangers en de aanwezigheid van bomen. We plaatsen de laadpalen zo veel mogelijk bij bestaande parkeerplaatsen die niet voor woningen liggen.  

Voor bewoners in de binnenstad is de maximale loopafstand 400 meter en voor bewoners in de schil of elders in de gemeente is de maximale loopafstand 200 meter.

Op de Plankaart Tiel Laadinfrastructuurexterne-link-icoon staan de plekken waarvan wij denken dat tot aan 2025 nieuwe laadpalen kunnen komen.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Wilt u meer informatie over openbare laadpalen voor elektrische auto's, dan kunt u de antwoorden bij de veelgestelde vragen en antwoordenexterne-link-icoon terugvinden.