Gebiedsverboden voor vier jongeren

Gisteren
Nieuws

Vier personen, waarvan drie minderjarig, krijgen een gebiedsverbod opgelegd voor het centrum van de stad. Locoburgemeester Kreuk nam het besluit na meerdere gebeurtenissen waarbij de openbare orde en veiligheid in gevaar zijn gebracht. 

De vier jongeren waren onder andere medio maart betrokken bij een incident op de Groenmarkt in Tiel. Hun gedrag leidde tot ernstige verstoring van de veiligheid en het welzijn van de inwoners en bezoekers van het stadscentrum. Dit was niet de eerste keer. Ondanks eerdere waarschuwingen is er geen verbetering opgetreden in hun gedrag.

Veiligheid en welzijn van inwoners en ondernemers

Locoburgemeester Carla Kreuk wijst op het belang van een stevige jeugdaanpak: “Jongeren zijn soms gemakkelijk te verleiden om verkeerde keuzes te maken; door onder groepsdruk stoer te willen doen en daarmee voor overlast of onveiligheid te zorgen. Onacceptabel gedrag dat we niet tolereren. De veiligheid en het welzijn van onze inwoners en bezoekers staan voorop. Daarbij komen we ook op voor de ondernemers in onze stad. Ook zij verdienen een veilige en respectvolle omgeving om hun werk te kunnen doen. De gebiedsverboden zijn noodzakelijke maatregelen om de rust in het stadscentrum te herstellen en strafbare feiten te stoppen. Naast het opleggen van een gebiedsverbod hebben we de betrokken jongeren en hun ouders ondersteuning aangeboden om hen te helpen een positieve richting in te slaan.” 

Gezamenlijke brede jeugdaanpak

Het is belangrijk om grensoverschrijdend gedrag vroeg een halt toe te roepen. Maar ook om daarbij jongeren en hun ouders te ondersteunen bij het maken van de juiste keuzes. Doel is om verdere escalatie in gedrag te voorkomen. Ook omdat we zien dat steeds vaker jongeren snel en gemakkelijk geld willen verdienen, zonder zich bewust te zijn van de impact van een strafblad of de risico’s van afglijden in de criminaliteit. We investeren onder regie van de gemeente extra in een brede jeugdaanpak, samen met onze partners op vlak van veiligheid en zorg. Denk hierbij aan de politie, onze boa’s, bureau Halt, jeugdreclassering, jongerenwerk, de wijkteams, de raad van de kinderbescherming en jeugdzorgpartijen. Zo geven we jongeren de kans om zich positief te ontwikkelen en hun talenten te benutten.

Duur van het gebiedsverbod

Het gebiedsverbod voor de 4 jongeren gaat per direct in voor een periode van drie maanden. Gedurende deze tijd is het voor deze personen verboden om zich in het stadscentrum te bevinden. Bij overtreding van het verbod worden passende maatregelen genomen.

Ondersteuning en begeleiding

De gemeente werkt samen met haar partners om te zorgen voor ondersteuning en begeleiding van de betrokken jeugdigen en hun families. Het is belangrijk dat zij de nodige hulp krijgen om hun gedrag te verbeteren en een positieve bijdrage te leveren aan de gemeenschap.

Signalen melden

Inwoners kunnen ook een belangrijke rol spelen door overlast of verdachte situaties te melden. Dit kan via de politie op 0900-8844 of bij spoed 112. Wie anoniem wil blijven, kan bellen naar Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Een melding kunt u ook online doen via de website van Meld Misdaad Anoniem. Uw tip wordt doorgezet naar de politie maar uw gegevens worden niet gedeeld.