Voorkant van het Stadhuis van Tiel

Handen af van onze medewerkers: Burgemeester spreekt zich uit

23 februari 2024
Nieuws

De gemeente Tiel wil paal en perk stellen aan mensen die medewerkers intimideren en bedreigen. Dat stelt de nieuwe burgemeester van Tiel, Frank van der Meijden. Hij doet dit na een incident dat donderdag 22 februari plaatsvond. Een Tielenaar bedreigde per telefoon een medewerker van het klantcontactcentrum van de gemeente. 

De man schold tegen de medewerker en uitte bedreigingen. De politie heeft de persoon kort na het incident aangehouden. Verder heeft deze persoon een gebouwontzegging ontvangen voor de periode van één jaar. Contact met de gemeente kan alleen schriftelijk of via mail plaatsvinden. 

Veel impact op de medewerkers

Bedreigingen en intimidaties komen steeds vaker voor. We horen het om ons heen van andere organisaties en lezen er geregeld over in de media. Medewerkers van de gemeente Tiel merken dit helaas ook. Situaties als deze hebben veel impact op de medewerkers. Medewerkers die direct contact hebben met de inwoners krijgen daarom met regelmaat training op het gebied van weerbaarheid. Daar leren zij hoe ze beter met stress kunnen omgaan, hun emoties kunnen beheersen en grenzen kunnen stellen. 

Burgmeester Van der Meijden wil vooral ook de grens trekken bij mensen die over de schreef gaan. “Dit gedrag is onacceptabel”, zegt hij. “Medewerkers bij overheidsorganisaties doen hun werk net als u en ik. Zij zijn gedreven om de inwoners verder te helpen. Natuurlijk kunnen we daarbij van mening verschillen. Dat kan en dat mag. Laten we vooral met elkaar in gesprek gaan en blijven. Maar gedrag zoals dit kunnen en willen we niet tolereren. Daarom roep ik u allen op: Handen af van onze medewerkers.”