Honden, regels en voorzieningen

Hondenpoep is vaak een grote ergernis. Het hondenbeleid is erop gericht om deze overlast tot een minimum te beperken. Alle opbrengsten (minus de kosten) van de hondenbelasting worden ingezet om hondenpoep te bestrijden en om voorzieningen voor honden te realiseren.

Elke hondeneigenaar moet de poep van zijn viervoeter opruimen. Voor het opruimen van hondenpoep zijn zakjes beschikbaar. Deze kunt u vinden bij speciale hondenhaltes en zijn af te halen bij diverse winkels. Alleen op plaatsen die door de gemeente als uitlaatplaats aangewezen zijn hoeft dit niet.

Elke hondeneigenaar moet de poep van zijn viervoeter opruimen. Voor het opruimen van hondenpoep zijn zakjes beschikbaar. Deze kunt u vinden bij speciale hondenhaltes en zijn af te halen bij diverse winkels. Alleen op plaatsen die door de gemeente als uitlaatplaats aangewezen zijn hoeft dit niet.

Hondenuitlaatplaatsen

Alleen in een officiële hondenuitlaatplaats mag u de poep laten liggen. Hondenuitlaatplaatsen zijn aangeduid met minimaal twee gele bordjes. Op de locatie achter dit bordje is het toegestaan de poep te laten liggen. Een poepzuiger maakt deze plekken regelmatig schoon. In de uitlaatplaatsen mag de hond in principe los lopen.

Losloopgebieden

In de losloopgebieden mag uw hond vrij rond rennen. Over het algemeen zijn bijna alle parken in Tiel aangewezen als losloopgebied. Losloopgebieden worden dus door alle mensen gebruikt. U moet de poep zelf opruimen en ervoor zorgen dat uw hond geen hinder veroorzaakt aan andere gebruikers. U blijft wel verantwoordelijk voor het gedrag van uw hond.

Opruimplicht

Als hondenbezitter moet u altijd een zakje hebben om de poep op te kunnen ruimen. Neem altijd meerdere zakjes mee, zodat u er altijd één kunt tonen.

De zakjes kunt u vinden bij speciale hondenhaltes en zijn af te halen bij diverse winkels. Met de zakjes kunt u gemakkelijk de uitwerpselen van uw hond(en) oprapen zonder vieze handen te krijgen. Hondenpoepzakjes kunt u in alle afvalbakken in de gemeente deponeren.

De boetes voor een overtreding zijn landelijk vastgesteld. Boetes per 1 januari 2018:

Opruimplicht

Overal geldt een opruimplicht, behalve in de hondenuitlaatplaatsen.
Let op: ook in losloopgebieden en plantvakken moet de poep opgeruimd worden!

Boete € 140,-
Speeltuinverbod

In speeltuinen en schoolterreinen mogen geen honden komen. (Dus ook niet aangelijnd)

Boete € 140,-
Aanlijnplicht

Honden moeten altijd aangelijnd zijn, behalve buiten de bebouwde kom,
in losloopgebieden en in de hondenuitlaatplaatsen.

Boete € 95,-

Opruimmiddel gebod

Hondenbezitters moeten een opruimmiddel bij zich hebben. Als opruimmiddel voldoen een plastic of papieren zakje of een schepje. Neem altijd meerdere zakjes mee,
zodat u er altijd één kunt tonen, ook al heeft de hond zijn behoefte al gedaan.

Boete € 95,-

Pas op met hondenpoep bij het water en in het weiland

Hondenpoep is mest en als dit via de grond in het water komt, dan komen er teveel voedingsstoffen in het water. Dit stimuleert de groei van algen. Te veel algen verstoren het ecologische evenwicht in het water. Zo kan gebrek aan lichtinval en zuurstof ontstaan, waardoor dieren en planten niet meer kunnen leven. Uit onderzoek blijkt dat hondenpoep een belangrijke veroorzaker is van een slechte waterkwaliteit in de stad. Ook voor de waterkwaliteit is het dus van groot belang om de poep op te ruimen.

Laat uw hond niet in een weiland of het eigendom van een ander lopen. Dieren, met name koeien, kunnen erg ziek worden van hondenpoepresten (bij het maaien komt dit in hun voedsel terecht).

Als u een of meer honden heeft, moet u hiervoor belasting betalen. Meer informatie vindt u op de pagina Hondenbelasting.