Identiteitskaart

Met een identiteitskaart kunt u zich identificeren en reizen. Voor reizen binnen de Europese Unie heeft u een identiteitskaart nodig. Reist u buiten Europa, dan heeft u een paspoort nodig.

Welke landen precies tot de Europese Unie horen kunt u bekijken op www.rijksoverheid.nl.

Uw nieuwe identiteitskaart is in principe na één week klaar. Bij vermissing of diefstal kan dit langer duren. Heeft u uw identiteitskaart eerder nodig? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. Als u uw aanvraag voor 12:00 uur doet, kunt u het in principe de volgende dag ophalen.

Is uw reisdocument vermist of gestolen? Lees wat u dan kunt doen.

Bent u jonger dan 12 jaar? Dan heeft u toestemming van uw ouders nodig.

Afspraak maken

Het aanvragen en afhalen van een identiteitskaart kan alleen op afspraak. U maakt dus 2 afspraken: 1 afspraak voor het aanvragen en een tweede afspraak voor het afhalen.

 

  • Alle reisdocumenten die in uw bezit zijn. Ook reisdocumenten die verlopen zijn.
  • 1 nieuwe pasfoto voor ieder nieuw aan te vragen reisdocument. U heeft de pasfoto maximaal 6 maanden geleden laten maken. Ook voldoet de pasfoto aan de  huidige richtlijnen. Deze richtlijnen vindt u op www.rijksoverheid.nl. Als u twijfelt over uw pasfoto dan kunt u dit navragen bij Publiekszaken.
  • Bent u jonger dan 12 jaar? Dan heeft u toestemming van uw ouders nodig. Lees er alles over op de pagina Toestemming ouders voor reisdocument kind.
  • Bij de aanvraag moeten de kosten voor de aanvraag van uw identiteitskaart worden afgerekend.

Let op: zowel bij het aanvragen als het afhalen moet degene voor wie het reisdocument is altijd zelf komen. Gaat het bijvoorbeeld om uw minderjarige kind, ook als dat nog een baby is, moet het kind zowel bij het aanvragen als ophalen meekomen.

Identiteitskaart kwijt of gestolen

Is uw identiteitskaart vermist of gestolen? Lees dan verder op de pagina Reisdocument vermist of gestolen.

Reizen met kinderen

Om kinderontvoeringen tegen te gaan wordt aan de grens van het Schengengebied streng gecontroleerd. Als u reist met een kind met een andere achternaam dan die van u, dan is het voor een soepele grenscontrole aan te raden om een toestemmingsformulier en andere documenten mee te nemen. Op de website van de Rijksoverheid leest u hier meer over.

Tarieven per 1 januari 2023

  • Nederlandse identiteitskaart  voor 18 jaar en ouder (10 jaar geldig) € 70,35
  • Nederlandse identiteitskaart tot 18 jaar (5 jaar geldig) € 37,95
  • Reisdocument voor vluchtelingen of een reisdocument voor vreemdelingen € 58,85
  • Toeslag bij een spoedaanvraag Nederlandse identiteitskaart € 53,00

Afhalen

Het afhalen van de identiteitskaart moet persoonlijk worden gedaan. U kunt hiervoor een afspraak maken op werkdagen van 8.30 tot 17.00 en op donderdagavond tot 20.00 uur bij de servicebalie in het Stadhuis.

Het nieuwe document moet binnen maximaal 3 maanden worden opgehaald.