pillen in drie kleuren

Maatregelen tegen organisator illegaal feest in Tiel en aankondiging sluiting woning

13 mei 2024
Nieuws

In de nacht van zaterdag 20 op zondag 21 april kreeg de politie informatie dat er een illegaal feest plaats zou vinden op de Edisonstraat. De politie ontving ook meldingen van geluidsoverlast. De politie ging ter plaatse en trof in het leegstaande pand een groot aantal bezoekers aan. De bezoekers van het feest hadden het pand gekraakt en leken onder invloed van drank en/of drugs. De organisator van het feest krijgt een last onder dwangsom opgelegd. 

Burgemeester Van der Meijden reageert streng op deze overtreding: "Een illegaal feest is op meerdere manieren zeer onwenselijk. Niet alleen zorgt een illegaal feest voor veel overlast en verstoringen van de openbare orde, maar ook de openbare veiligheid komt in het geding. Daarom tref ik maatregelen. De organisator van het feest krijgt een last onder dwangsom opgelegd.” Dit houdt in dat de organisator een boete zal ontvangen als er nogmaals een illegaal feest wordt georganiseerd. Deze boete kan oplopen tot een bedrag van € 100.000.-.


Illegale feesten gaan bijna altijd samen met overmatig drank en/of drugsgebruik. Op de locaties waar deze feesten worden gegeven is geen medisch personeel aanwezig en door gebrek aan afspraken met omliggende ziekenhuizen wordt de kans vergroot dat er een gevaar is voor de gezondheid. Daarnaast voldoen locaties van illegale feesten vaak niet aan brandvoorschriften en worden deze locaties niet getest op voldoende ventilatie en frisse lucht, nooduitgangen en vluchtroutes. Vaak worden er voor het krijgen van toegang tot dergelijke locaties strafbare feiten gepleegd, zoals huisvredebreuk en vernielingen. Ook in dit geval wist de eigenaar van het pand niets af van het illegale feest.

Verder zorgt de toestroom tot een illegaal feest mogelijk tot verstoringen van de verkeersveiligheid. Bij illegale feesten komen er soms enkele honderden of zelfs duizenden auto's naar één locatie, zonder dat er sprake is van goede parkeergelegenheid of een verkeersplan. Daarnaast zorgt de uitstroom voor mogelijke overtredingen in het kader van de wegenverkeerswet, bijvoorbeeld rijden onder invloed. 

Sluiting woning voor 3 maanden

Op 22 mei wordt op last van de burgemeester een woning voor 3 maanden gesloten. De sluiting geldt op grond van overtreding van de Opiumwet.

De politie onderzocht de Passewaaijse woning en vond onder andere cocaïne, MDMA, 3-MMC en cannabis. Deze hoeveelheid was voldoende om aan te nemen dat vanuit de woning deze drugs werden verhandeld. De woning wordt gesloten voor een periode van 3 maanden vanaf 22 mei 2024. Met het sluiten van deze woning wil de gemeente criminaliteit en overlast in de buurt tegengaan en voorkomen dat de woning opnieuw wordt gebruikt voor illegale drugsgerelateerde activiteiten.

Meld Misdaad (Anoniem)

De gemeente, de politie en het OM roepen de inwoners van Tiel op om alert te zijn bij verdachte situaties en deze te melden bij de politie via 0900-8844 of bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Een melding kan ook online worden gedaan via de website van Meld Misdaad Anoniem. Uw tip wordt doorgezet naar de politie maar uw gegevens worden niet gedeeld. Voorbeelden van signalen om te melden zijn: een onverklaarbaar hoog inkomen, veel contant geld, dure aankopen, overlast van drugsgebruikers of -dealers, een sterke wietlucht, afgeplakte ramen, veel aanloop of nachtelijk bezoek of onbekende personen in de buurt.