Drie mannen in pak en een jongetje in een Flipje pak houden twee grote sleutels vast

Mijlpaal voor Flipje en Streekmuseum

26 februari 2024
Nieuws

Vanaf zaterdag is de nieuwe presentatie Fruitstad aan de Waal te bewonderen in het Flipje en Streekmuseum. De tentoonstelling werd officieel geopend door gedeputeerde Peter Drenth namens de provincie Gelderland en wethouder Dave Verbeek van Tiel.

Namens de gemeente sprak Verbeek zijn waardering uit voor de grote groep vrijwilligers van het museum en voor directeur Jurriaan de Mol en zijn team die een grote transformatie doorvoeren om het museum na de moeilijke coronatijd weer op de kaart te zetten.

Kennis en enthousiasme

“Alle lof voor de mensen die er zo hard aan werken om de historie van Tiel op een nieuwe manier neer te zetten”, zei Verbeek. “Met hun kennis en enthousiasme zijn zij de ambassadeurs van het rijke verleden van onze stad en houden zij dit levend.”

In het museum is de entree vernieuwd en verplaatst naar de hoofdingang. Verder is er een informatiecentrum over de Tweede Wereldoorlog, een hotspot voor archeologie ingericht en nu is dus de nieuwe presentatie van Tiel als Fruitstad geopend.

‘Samenwerking is hard nodig’

Dit was niet mogelijk geweest zonder de vele bijdragen van sponsoren en fondsen zoals de Provincie Gelderland. “We zijn dan ook zeer verheugd dat de gedeputeerde Peter Drenth bij ons is om deze mijlpaal te vieren”, aldus Verbeek. “Wij kunnen het als kleine Gelderse centrumstad niet alleen en hebben samenwerking, zoals met uw provincie, heel hard nodig.”

Centrale rol voor Flipje

Natuurlijk is in de nieuwe tentoonstelling een centrale rol weggelegd voor fruitheld Flipje. Je ziet de ontwikkeling van het reclamefiguurtje, de historische attributen zoals de flipposcoop, je hebt de leuke cadeautjes en je kunt hem lezen en puzzelen. Er is voor deze gelegenheid een film over het fruitbaasje gemaakt en tegenwoordig is hij ook in 3D te zien.

 “Het moet wel de langstlopende reclamecampagne van ons land zijn”, aldus Verbeek. “Zo leuk en creatief vormgegeven dat het Tiel en de Betuwe tot op de dag van vandaag onweerstaanbaar maakt en een onvergetelijk icoon heeft gegeven.”