Trouwen en partnerschap registreren

Trouwt u in de gemeente Tiel? Dan helpen wij u graag om er een onvergetelijke dag van te maken. U moet een paar dingen regelen met de gemeente. Voor zowel trouwen als geregistreerd partnerschap gelden dezelfde regels. Trouwt u in een andere gemeente? Dan regelt u dat in de gemeente waar u gaat trouwen.

Belangrijk

Trouwt u in een andere gemeente?

Dan regelt u dat in de gemeente waar u gaat trouwen. Op de website van de Rijksoverheidexterne-link-icoon vindt u meer informatie over trouwen, samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap.

Huwelijk aanmelden

Voordat u kunt trouwen maakt u melding van uw voorgenomen huwelijk bij de gemeente Tiel. Dit doet u minimaal 2 weken en maximaal een jaar voor uw trouwdatum.

Trouwmogelijkheden

Gratis trouwen

Op maandag en woensdag om 9.00 uur wordt tweemaal per week gelegenheid gegeven om gratis te trouwen. De huwelijksvoltrekking is praktisch: uitsluitend het ja-woord en het ondertekenen van de akte.

  • Dit duurt maximaal 5 tot 10 minuten. De enige aanwezigen zijn uzelf en uw partner en maximaal 4 gasten (inclusief getuigen).
  • De huwelijksvoltrekking vindt plaats in een spreekkamer. Er is géén mogelijkheid voor toespraken en u krijgt een trouwambtenaar toegewezen.

Eenvoudig trouwen

Op maandag en woensdag om 11.00 uur kunt u op afspraak eenvoudig trouwen. De huwelijksvoltrekking is praktisch: uitsluitend het ja-woord en het ondertekenen van de akte.

  • Er is géén mogelijkheid voor toespraken en u krijgt een trouwambtenaar toegewezen
  • Afhankelijk van het aantal gasten (maximaal 45) vindt de voltrekking plaats in een spreekkamer of in de trouwzaal van het Ambtmanshuis.
  • Voor eenvoudig trouwen betaalt u een gereduceerd tarief.

Uitgebreid trouwen (inclusief ceremonie)

Kiest u voor een uitgebreide ceremonie? Dan kunt u op alle dagen trouwen, behalve op zon- en feestdagen. U kunt onder andere zelf uw trouwlocatie en trouwambtenaar bepalen.

Trouwlocatie

In principe mag u in de gemeente Tiel overal trouwen. Zo kunt u bijvoorbeeld trouwen in de trouwzaal van het Ambtmanshuis, op uw feestlocatie of in uw eigen achtertuin.

Wel zijn er een aantal vanzelfsprekende voorwaarden waaraan de locatie moet voldoen. Meer informatie op onze pagina Trouwlocaties.

Trouwt u op een eigen gekozen locatie in de gemeente Tiel? Dan moet u uiterlijk 6 weken voor de huwelijksvoltrekking een schriftelijke overeenkomstexterne-link-icoon met de eigenaar van de trouwlocatie bij ons inleveren. 

Trouwambtenaar

Als bruidspaar kunt u uw voorkeur aangeven voor een Babs. Met uw voorkeur proberen wij zoveel mogelijk rekening te houden, maar wij kunnen niets garanderen. Als wij van uw voorkeur afwijken, informeren wij u daarover. 

Gemeente Tiel heeft meerdere buitengewoon ambtenaren burgerlijke stand (Babs) die alleen in dienst zijn voor het voltrekken van huwelijken

Meer informatie, beschikbaarheid en contactgegevens vindt u op de pagina Trouwambtenaren.externe-link-icoon

Eigen trouwambtenaar

U kunt ook een familielid of kennis vragen uw ‘eigen trouwambtenaar’ te worden. Hiervoor doet u uiterlijk 6 maanden voor het huwelijk plaatsvindt een aanvraag voor een 'Trouwambtenaar voor 1 dag'externe-link-icoon.externe-link-icoon Hieraan zijn wel een aantal voorwaarden en extra kosten verbonden. 

Kosten

Tarieven 2024

Huwelijksvoltrekking / geregistreerd partnerschap / omzetting
(maandag of woensdag om 9.00 uur)
gratis 
Eenvoudige ceremonie€ 218,00
Uitgebreide ceremonie (maandag tot en met vrijdag)€ 514,00
Uitgebreide ceremonie op zaterdag€ 718,00
Uitgebreide ceremonie, eigen gekozen locatie (maandag tot en met zaterdag)€ 361,00
Benoeming Trouwambtenaar voor 1 dag (reeds beëdigd)€ 235,00
Benoeming Trouwambtenaar voor 1 dag (nog niet eerder beëdigd)€ 326,00
Ambtelijke getuigen bij het voltrekken van een huwelijk of geregistreerd partnerschap per medewerker€ 93,00
Een geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk, maandag tot en met vrijdag (aan de balie)€ 101,50


Kosten voor de eventuele benodigde stukken:

Een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie Tiel€ 11,60 
Een uittreksel uit de burgerlijke stand€ 16,60
Een trouwboekje compleet€ 45,95
Een trouwboekje excl. uittreksel€ 29,35