Warmtevisie - aardgasvrij wonen

Nu verwarmen we onze gebouwen, onze huizen en ons water vooral met aardgas. En de meeste mensen koken nog op gas. Maar dat gaat veranderen.

Klimaatakkoord

Aardgas is niet goed voor het klimaat, want bij het gebruik van aardgas komt CO2 vrij en dat levert een grote bijdrage aan de opwarming van onze aarde. En het aardgas raakt een keer op. 

Het doel is om in 2050 aardgasvrij te zijn. Dat staat in het Klimaatakkoord. 2050 is nog best ver weg, maar die tijd is hard nodig om samen onze woningen geschikt te maken voor een toekomst zonder aardgas. Hoe gaan we dan onze huizen en ons water verwarmen? Wie gaat dat betalen? Dat zijn misschien vragen die bij u opkomen. Of misschien denkt u wel ‘laten we meteen beginnen'.

Warmtevisie: een plan voor Tiel

De gemeente heeft een plan gemaakt over hoe we in Tiel samen onze woningen energiezuiniger en aardgasvrij kunnen maken. Dit plan is de Transitievisie Warmte Tiel. Daarin staat wat per buurt de meest logische alternatieven voor aardgas zouden kunnen zijn en wanneer. We weten nog niet alles, maar wel dat we moeten beginnen.  U kunt de Transitievisie Warmteexterne-link-icoon in zijn geheel lezen.

We zijn ons ervan bewust dat de gehele Transitievisie in PDF niet voor iedereen even makkelijk te lezen is. Daarom hebben we het ook beeldend gemaakt in de vorm van een Praatplaatexterne-link-icoon. Mocht u de Praatplaat niet kunnen of willen openen: vrijwel de gehele tekst uit de Praatplaat is ook op pagina Praatplaat te lezen.

Wat vinden inwoners van het plan voor Tiel?

Om dit plan af te maken hebben we in mei en juni 2021 gesproken met inwoners. Dat deden we via een vragenlijst, een belactie en online bijeenkomsten. 300 inwoners vulden de vragenlijst in. We bereikten 43 inwoners met de belactie. En er waren zes online bijeenkomsten. Wilt u het uitgebreide verslag lezen? Lees dan het rapport Warmtevisie Tiel: wat vinden inwoners?externe-link-icoon

Vragen

Als u vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met mevrouw Mirjam Bussink, regisseur duurzaamheid. Zij is op de volgende manieren bereikbaar: