Parkeren in Tiel

Er zijn in de binnenstad veel mogelijkheden om uw auto te parkeren. Vlakbij het centrum liggen diverse grote en kleinere parkeerterreinen en een parkeergarage. Allemaal op loopafstand van het Tielse winkelhart. Daarnaast zijn er parkeerplaatsen langs de weg in enkele straten direct grenzend aan het winkelgebied. Hier betaalt u vooraf bij de parkeerautomaat. Het tarief bij deze parkeerplaatsen is hoger dan op de parkeerterreinen en in de parkeergarage. En u kunt hier maar beperkte tijd parkeren.

Waar kunt u parkeren?

Er staan duidelijke parkeerverwijzingsborden die u naar de volgende parkeerterreinen leiden:

 • Parkeergarage Westluidense Poort
 • Poort van Santwyck
 • Oude Haven
 • Waalkade
 • Het Taluud
 • Burgemeester Hasselmanplein

Daarnaast zijn er parkeerplaatsen langs de weg in enkele straten direct grenzend aan het winkelgebied. U kunt de parkeermogelijkheden en kosten ook op een overzichtskaart bekijken op de website Prettig Parkeren.

Hoe werkt het?

Achteraf betaald parkeren betekent dat u pas afrekent als u weer weg gaat. U kunt dus rustig langer in de stad blijven zonder dat u een risico op een boete (naheffingsaanslag parkeerbelasting) loopt.

 • Op parkeerplaatsen waar een parkeermeter staat en de terreinen Waalkade, Het Taluud en Burgemeester Hasselmanplein betaalt u vooraf bij de automaat.
 • Op parkeerterreinen Oude Haven en de Poort van Santwyck en in de parkeergarage Westluidense Poort gebruiken we het systeem van kentekenparkeren en betaalt u achteraf. In de parkeergarage Westluidense Poort is ook de mogelijkheid een avondkaart vooraf aan te schaffen vanaf 17:00 uur tot 22:00 uur.
 • Op alle terreinen, in de parkeergarage en op parkeerplaatsen waar een parkeerautomaat staat, kunt u betalen middels een app en betaalt u dus achteraf.

Kentekenparkeren

In Tiel maken we hiervoor gebruik van het systeem van kentekenparkeren. Bij kentekenparkeren is er geen slagboom. Wel zijn er camera’s die bij het in- en uitrijden het kenteken van de auto opnemen. U krijgt geen kaartje.

Bij terugkeer op het parkeerterrein of de garage voert u uw kenteken in op de parkeerautomaat. U krijgt dan te zien hoeveel u moet betalen. U kunt ook gebruik maken van de parkeerapp op uw smartphone. Dat is een gemakkelijk alternatief voor de parkeerautomaat.

Privacy

Het systeem registreert via camera's de kentekens van auto's. De camera's registeren geen personen, alleen kentekens. De geregistreerde kentekens worden in een beveiligde omgeving opgeslagen. Alleen kentekens waarvoor niet of onvoldoende is betaald, worden verder verwerkt.

Vooraf betaald parkeren

Op bepaalde parkeerterreinen en –plaatsen koopt u vooraf een kaartje bij de parkeerautomaat. U maakt een schatting van de tijd die u nodig denkt te hebben.

Wat zijn de betaalmogelijkheden?

 • Betalen met uw bankpas. (U hoeft geen pincode te gebruiken)
 • Betalen met gepast geld. Let op: automaat wisselt niet!!
 • Betalen met belparkeren: u meldt zich aan en af met uw mobiele telefoon. Om hiervan gebruik te kunnen maken, moet u zich eerst wel aanmelden bij een aanbieder en een app installeren op uw telefoon. Er zijn meerdere aanbieders, u kiest zelf van welke aanbieder u gebruik maakt.
 • Betalen met de Flippas, het spaarpuntensysteem van winkels in de binnenstad. Dit is binnenkort ook mogelijk in de parkeergarage.

Gehandicaptenparkeerkaart

Alles over het parkeren met gehandicaptenparkeerkaart vindt u op de pagina Gehandicaptenparkeerkaart.

Vergunninghouders

In de Tielse binnenstad zijn parkeerplaatsen speciaal ingericht voor vergunninghouders. U mag daar niet parkeren zonder een vergunning.

Kosten

Alles over de kosten voor het parkeren en de dagen waarop u gratis kunt parkeren in de gemeente Tiel vindt u op de pagina Parkeertarieven.